Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dostupna javnosti

Najveća špijunska arhiva KGB-a otkriva: Tko su bili dvostruki agenti, a tko Ivan Pavao II

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanci tvrde kako su Rusi znali za svaku tajnu poruku koja je od 1924. do 1936. išla ili je došla u bilo koje britansko veleposlanstvo u svijetu.

Ovog tjedna u Londonu se za javnost prvi puta otvara najopsežnija špijunska arhiva u povijesti. 

Pročitajte i ovo Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije"

Riječ je o dokumentaciji Vasilija Mitrokhina, koji je u KGB-u proveo 30 godina, a kada je 1992. prebjegao na Otok vrijednu je špijunsku dokumentaciju prokrijumčario sa sobom, među prljavim rubljem. Prvo je otišao kod Amerikanaca, ali kako ga nisu htjeli slušati, otišao je kod Britanaca koji nisu mogli vjerovati što su dobili u ruke, piše Independent

Prije svega, britanska javnost saznala je za svoje špijune koji su igrali 'dvostruku igru'. Primjerice, saznalo se za dva britanska dvostruka agenta, Guya Burgessa i Donalda Macleana. Burgess je bio stalno pijan, a njegovi su se kolege u KGB-u prestravili kada su shvatili da su mu jedne večeri kada se vraćao iz puba na pločnik ispali dokumenti koji su bili ukradeni iz Ministarstva vanjskih poslova. Donald Maclean bio je također na glasu kao alkoholičar koji voli pijanke, a onda mu se razveže jezik.

Rusi su, čini se, najviše cijenili špijunku Melitu Norwood koja je umrla 2005. u svojoj 93. godini. Nikada nije procesuirana, a za nju se nikad ne bi ni saznalo da nije bilo arhive Vasilija Mitrokhina.

Misteriozni bombaški napad na KGB

Razotkrivena je 1999. Godine, kada je mirno živjela u Bexlryheathu, no glatko se odbila ispričati za svoju prošlost. Od 1937. do 1971. Rusima je prenosila informacije do kojih je dolazila kao osobna asistentica direktora tvrtke koja se bavila razvojem nuklearnog oružja. Tijekom 11 godina Rusi su joj plaćali tek 20 funti (200 kuna) mjesečno, ali su joj ponudili nagradu kada je došla u Sovjetski Savez 1979., ali ju je odbila. Ime pod kojim je radila ne zna se ni danas.

Britanci tvrde kako su Rusi znali za svaku tajnu poruku koja je od 1924. do 1936. išla ili je došla u bilo koje britansko veleposlanstvo na svijetu. Krtica je, prema Mitrokhinovoj arhivi, bio jedan stručnjak za šifre koji je radio u veleposlanstvu Velike Britanije u Rimu. Dokumenti također 'razotkrivaju' Papu Ivana Pavla II kao 'opasnog' protivnika komunizma. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene