Kupaći kostim bikini ime je dobio po atolu Bikini u Tihom oceanu, jednoj od najvažnijih američkih lokacija za nuklearno testiranje. Pogledajte vrlo rijetke fotografije


Na atol Bikini je bačena prva američka avionska termonuklearna bomba 1956. godine. Bila je to prva eksplodirana bomba nakon Hiroshime i Nagasakija i imala je snagu od čak 3.8 megatona što znači da je bila oko 245 puta jača od one bačene na Hirošimu.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Nacionalni stožer objavio nove podatke: Dramatičan skok broja novooboljelih u jednoj županiji Koronavirus, ilustracija U jednoj županiji gotovo trećina od ukupnog broja zaraženih. U Zagrebu 9 zaraženih nije kontaktirano jer su dali netočne podatke ili su odbijali pozive

>> Ovako izgleda prva milisekunda nuklearne eksplozije!

S atola Bikini je zbog nukleranih pokusa tamošnje stanovništvo  preseljeno na drugi otok. Zbog silnih nuklearnih testiranja atol Bikini je danas nenaseljen. Posjećuju ga samo ronioci i avanturisti koji se ne boje radijacije.

Kad mu je umro djed, inače veteran Drugog svjetskog rata, Chris Carey je pregledavajući njegove prašnjave albume s tavana pronašao je fotografije testiranja na atolu Bikini i poslao ih portalu io9.com uz mail u kojem je napisao. 'Moj djed je prošli mjesec umro u dobi od 93 godine. Znao sam da je služio u mornarici tijekom Drugog svjetskog rata te da je bio dio ekipe koja je obavljala testiranja na atolu Bikini, ali sada sam pronašao i fotografije testiranja. Uvijek mi je govorio da je to najstrašnija stvar koju je ikada vidio. Na fotografijama možete vidjeti da su neki brodovi zaista jako blizu eksploziji. To su bili stari brodovi, a mornarica je htjela testirati kakav učinak će eksplozija na njih imati. Djed mi je rekao da su se neki doslovce raspali pred njegovim očima'. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.