Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putopis Indijom

FOTO Tvrđava koju su izgradili divovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrđava Mehrangarh smjestila se u indijskom gradu Jodhpuru, na vrhu 122 metra visokog i prilično strmog brda.

Do tvrđave iz grada Jodhpura vodi šarmantna zavojita cestica. Zidine ove najveće tvrđave u Indiji visoke su 36 i široke 21 metar, a da bi došli do same tvrđave morate proći kroz sedam gradskih vrata! Najstariji dijelovi tvrđave datiraju iz 15. stoljeća.

Pročitajte i ovo Šibenska tvrđava koja se trenutno obnavlja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Investicija u kulturni turizam Nova stara šibenska atrakcija: Obnavlja se i treća tvrđava, a radovi nisu stali ni u sezoni Arheološko nalazište (Arhiva: Filip Brala/PIXSELL) Površine jednog hektara Najvažnije arheološko otkriće novije hrvatske povijesti: Konzervatori u Vrbniku pronašli austrijsku tvrđavu iz 19. stoljeća

Skrivene i dobro zaštićene iza ovih impresivnih zidina, smjestile su se brojne palače i prostrana dvorišta, bogato dekorirane neprocjenjivim ornamentima. U kompleksu tvrđave Mehrangarh smjestio se i jedan od najbolje opremljenih muzeja u Indiji, u kojem ćete moći dobro upoznati povijest ovoga kraja i cijele Indije.

Sukob s pustinjakom

Za izgradnju ove veličanstvene tvrđave odlučio se Rao Jodha, 15. vladar klana Rathore. Jodha je odlučio na ovom mjestu stvoriti i novi glavni grad. Brdo na kojem je odlučeno graditi tvrđavu bilo je poznato po imenu Planina ptica i jedini čovjek koji je na njemu tada živio bio je pustinjak Cheeria Nathji, zvan i Gospodar ptica.

I danas je ova tvrđava dom tisućama ptica, osobito jastrebima, koji su i svete ptice Rathorea. Uznemireni je pustinjak nezadovoljan odlukom o gradnji tvrđave u blizini njegova osamljenog doma, bacio na osvajače kletvu koju i danas pamte. Osudio ih je na budućnost u kojoj će stanovnici tvrđave patiti zbog nestašice vode.

Kako bi Jodha udobrovoljio bogove pustinjaku je izgradio kuću i hram u blizini pećine u kojoj je pustinjak meditirao. Danas su pećina i hram glavno odredište turista koji posjećuju tvrđavu Mehrangarh. I sada se svako jutro u hram donosi svježe cvijeće kako bi se udobrovoljilo pustinjaka!

Kako bi Jodha učinio ovo mjesto još pogodnijim, u temelje dvorca uzidan je živ čovjek, Rajiya Bambi, kojem je obećano kako će klan Rathore vječno brinuti za njegovu obitelj. I dan danas njegova ponosna obitelj ima vrlo poseban odnos s maharadžom.

Grad Jodhpur

Popularno odredište brojnih turista koji putuju u Indiju upravo je grad Jodhpur. Ovaj šarmantni indijski grad nazivaju i Sunčani grad, jer ga veći dio godine obasjava sunce. Drugi mu je naziv Plavi grad zbog plavih kuća smještenih oko tvrđave Mehrangarh. U Jodhpuru su se smjestile mnoge palače, tvrđave i hramovi. (Svjetski putnik.hr)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene