Arheološko nalazište (Arhiva: Filip Brala/PIXSELL)
Arheološko nalazište (Arhiva: Filip Brala/PIXSELL)

Austrijsku tvrđavu iz 19. stoljeća u Vrbniku, mjestu u Šibensko-kninskoj županiji, otkrili su šibenski konzervatori Ivo Glavaš i Marko Sinobad nakon što ih je na nju upozorio profesor s Katoličkog sveučilišta u Zagrebu Hrvoje Kekez, koji je, istražujući podatke o kninskoj tvrđavi u Bečkome državnom arhivu, pronašao nacrte te tvrđave.


"Tvrđava ima površinu od gotovo jednog hektara, što je svrstava među najveće austrijske tvrđave na našoj obali Jadrana. U obliku je nedovršenog polukruga s velikim grudobranima od kamenja i zemlje, a rov ispred grudobrana je iskopan u kamenu živcu. U središtu tvrđave nalazi se zidana vojarna u koju se moglo smjestiti gotovo 150 vojnika i časnika", ispričao je u utorak nakon detaljnog obilaska tvrđave dr. sc. Ivo Glavaš.

Vezani članci Prijetnje putem maila Liječnica zbog prijetnji teoretičara zavjera počinila samoubojstvo: Ispituju osobu koja joj prijetila mučenjem i ubojstvom Slika nije dostupna Austrijanka nakon odmora u Hrvatskoj u kovčegu pronašla - 18 škorpiona: Pogledajte što je učinila

Konzervatori iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku ističu kako je, bez svake sumnje, riječ o najvažnijemu povijesnom i arheološkom otkriću nekog obrambenog sustava iz razdoblja novog vijeka u povijesti Hrvatske.

"Slijede daljnja istraživanja tvrđave nakon kojih ćemo moći nešto više reći o prostorima unutar nje", rekao je Glavaš.

Austrijska vojska tvrđavu Vrbnik izgradila je po svoj prilici u prvoj polovini 19. stoljeća, a u funkciji je bila do razvojačenja Knina 1875. godine, otkad je pala u zaborav. Izgrađena je kako bi štitila južni prilaz Kninu, na točki s koje je mogao biti najlakše ugrožen. Tvrđava se odlično vidi na austrijskoj topografskoj karti iz sredine 19. stoljeća. (Hina)

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju