Šibenčani obnavljaju i svoju treću tvrđavu. Radovi su već započeli, a rekonstrukcija se izvodi s 50 milijuna kuna iz europske blagajne.

Galerija Šibenska tvrđava koja se trenutno obnavlja (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Šibenska tvrđava koja se trenutno obnavlja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Šibenska tvrđava koja se trenutno obnavlja (Foto: Dnevnik.hr) - 3 +1 Obnovljena šibenska tvrđava (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Novcem iz Europe, revitalizira se i treća šibenska utvrda koja mora biti izgrađena najkasnije u kasno proljeće ili početak ljeta 2021. godine. Pročelnik Odjela za EU fondove u Šibeniku Petar Mišura inzistira kako radovi ne smiju stati ni u sezoni.

Vezani članci Najveći jedrenjak na svijetu - 4 VIDEO/FOTO Poseban gost stigao u Šibenik: Ljepotan iz Francuske uplovio je u luku u samom srcu Jadrana Kanaderi kod Šibenika FOTO/VIDEO Spektakularni prizori: Pogledajte nesvakidašnje snimke gašenja požara kod Šibenika

"Napravit će se kampus sa smještajem, zidine, gastro, tu će još biti i labirint, povijesni plato", objašnjava i dodaje kako je optimističan te vjeruje da će sve biti završeno u roku.

Ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić tvrdi da je obnova treće tvrđave dobra investicija pošto su prve dvije nakon obnove privukle brojne turiste.

"Žele sve to smjestiti u jednu priču i doznati nešto više o povijesti ovoga grada", tvrdi Bačelić. Ističe i kako je bitno to što kulturni turizam sprječava gužve jer "disperzira posjetitelje na prostore koji nisu u užoj gradskoj jezgri".

Stari grad Sisak - 2 Novi način na koji cijele godine možete "obići" i upoznati čuvenu sisačku utvrdu

Sonus Festival na Zrću (Foto: Pixsell) Stari Grad na Hvaru zabranio daljnju izgradnju hostela: "Ne želimo masovni party turizam koji je teško obuzdati"

Tvrđava ima i povijesnu važnost. Naime, konzervatori kažu da je najvrjedniji nalaz potvrda karte iz Venecije prema kojoj je tvrđava postojala još 1648.

Gradonačelnik Željko Burić tvrdi da je za sve što se pozitivno dogodilo u Šibeniku zaslužan europski novac. Istovremeno, direktor Ureda TZ-a Šibenik Dino Karađole siguran je kako sve to u Krešimirov grad dovodi sve više gostiju: "Mi imamo povećanje od desetak posto u dolascima i par posto u noćenjima."

Otkako su tvrđave obnovljene posjetilo ih je milijun ljudi, a Šibenčani se nadaju da je to tek početak njihove uspješne povijesne ponude u turizmu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju