Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Omiljena životinja

FOTO: Rendgenska snimka mačke uzgojene za mumifikaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U egipćanskoj kulturi mačke su zauzimale posebno mjesto.

Egipćani su osim po piramidama poznati i po mumijama pa tako ne čudi da su mumificirali i svoje najdraže životinje kako bi osigurali društvo i zaštitu mrtvima. Uz mačke u grobnicama su pronađene mumije pavijana, krokodila i gazela.

Pročitajte i ovo Ubijena mačka Lavina reakcija Maturant mučio i ubio mačku pred drugom djecom: Policija ga kazneno prijavila, prijeti mu izbacivanje iz škole Video rekonstrukcije piramide izazvao bijes javnosti Burne reakcije Snimka obnove egipatske piramide izazvala bijes javnosti: Zbog spornog videa zaustavljena velika rekonstrukcija

>> U egipatskoj dolini kraljeva pronađen grob 'pevaljke'

Ekipa iz Nacionalnog muzeja i talijanskog sveučilišta Parma načinila je rendgensku snimku mumificirane mačke, stare oko 2.000 godina. U to doba mačke su bile uzgajane i ubijane samo za mumificiranje. Mačka koju su snimili stručnjaci stara je oko 4 ili 5 mjeseci, a nakon što je ubijena stavljena je u uspravan sjedeći položaj, sličan onima s hijeroglifa.

'Činjenica da je mačka mlada nameće zaključak da je ta životinja jedna od onih uzgajanih upravo za mumificiranje', rekao je profesor Giacomo Gnudi. Rendgenska snimka pokazala je rupu na mačjoj lubanji koja je vjerojatno nastala ili tijekom ceremonije prinošenja žrtve za Bast, drevnu božicu-mačku ili tijekom vađenja iznutrica iz lubanje.

Nije poznato gdje je mačka pronađena jer je donesena iz Nacionalnog muzeja u Parmi, a kupljena je od antikvara u 18. stoljeću.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene