Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik Urugvaja

FOTO Predsjednik države čekao u redu u javnoj bolnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najsiromašniji predsjednik na svijetu, Jose Mujica, ponovno je pokazao svoju skromnost.

Jose Mujica, najsiromašniji je predsjednik na svijetu. Ovaj skromni 78-godišnjak koji se nalazi na čelu Urugvaja poznati je po tome da veliki postotak svoje predsjedničke plaće daje u humanitarne svrhe.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

Pusić oduševljena najsiromašnijim predsjednikom! Evo zašto!

Nakon stupanja na vlast Mujica je odbio živjeti u predsjedničkoj rezidenciji te, iako je postao najmoćnijim čovjekom zemlje, nastavio je živjeti u jednosobnoj kućici na obiteljskoj farmi, a nedavno je još jednim činom osvojio srca svijeta.

Svoju skromnost Mujica je dokazao tako što je čekao u redu u javnoj bolnici kao i svi ostali građani što dokazuje i fotografija koja se proširila društvenim mrežama.

U trenutku kada je zasjeo na vlast, Volkswagen 'buba' proizveden 1987. godine, bila je jedina imovina u vlasništvu ovog skromnog predsjednika, a vrijednost mu se procjenjuje na 1.900 dolara. Budući da bivši vođa gerile nema bankovni račun, a malu farmu cvijeća prepisao je na suprugu, automobil je u tom trenutku bio sve što je imao.

Bivši gerilac Mujica postao predsjednik Urugvaja

Mujica je tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina sudjelovao u oružanoj pobuni protiv demokratski izabranih urugvajskih vlasti zbog čega je ovaj bivši vođa ljevičarske gerile u zatvoru proveo punih 14 godina, a predsjednikom Urugvaja postao je 2009. godine.

Poznat kao 'Pepe', Mujica tvrdi da je šest puta ranjen, te da je više puta mučen i držan u samicama. Oslobođen je u sklopu opće amnestije nakon završetka vojne diktature u Urugvaju 1973.- 1985. godine.

Mujica je bio ključan čovjek u transformiranju Tupamarosa u političku stranku, koja zajedno sa socijalistima i drugim manjim strankama čini široku koaliciju ljevice, na vlasti od 2005.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene