Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obećao socijalne reforme

Bivši gerilac Mujica postao predsjednik Urugvaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši gerilac Jose Mujica (74) u ponedjeljak je postao novi urugvajski predsjednik, nakon što je izbore dobio obećavajući velike socijalne reforme, ali i politiku pogodnu za strana ulaganja.

Jednostavnu inauguraciju, na kojoj je Mujica preuzeo vlast od dosadašnjeg predsjednika Tabarea Vazqueza, u Kongresu je predvodila njegova supruga, senatorica Lucia Topolansky, također bivša članica pokreta urbane gerile pod nazivom Tupamaros. Politika novog predsjednika, po pisanju svjetskih agencija, nastavlja trend ljevičarske prevlasti u Južnoj Americi, ali također obećava i reforme usmjerene na jačanje gospodarstva vodeći se primjerom susjednog Brazila. U inauguracijskom govoru Mujica je kazao da će ustrajati na programima kojima je cilj poboljšanje životnog standarda i kvalitetnija edukacija stanovništva.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

No, podsetio je i na nužnost 'fiskalne discipline'. 'Makroekonomisti imaju pravila koja su neugodna, ali nužna', kazao je Mujica, dodajući da su financijski resursi ograničeni, a potrebe beskonačne. Novi je predsjednik drugi ljevičarski vođa u zemlji kojom su do 2005. više od 150 godina vladale desničarske stranke ili vojska. U izbornu je utrku krenuo kao senator vladajuće ljevičarske koalicije i na predsjedničkim izborima odnio pobjedu s 53 posto glasova. Zbog gerilske je prošlosti čak 15 godina proveo u zatvorima. Uz predsjednike Brazila, Argentine, Venezuele, Kolumbije, Bolivije, Ekvadora i Paragvaja inauguraciji je prisustvovala američka državna tajnica Hillary Clinton koja je tom posjetom započela južnoameričku turneju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene