Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za bonus probajte pogoditi i mjesec

FOTO Možete li pogoditi kojem planetu pripada ova tamna strana?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki planet ima svoju tamnu stranu, stvar je samo u poziciji iz koje se promatra. Fotografija koju možete vidjeti prikazuje planet Saturn i njegov najveći mjesec Titan.

Fotografiju je napravila NASA-ina letjelica Cassini gledajući u plinovitog diva tako da je Sunce iza njega. Takav pogled omogućuje da se vidi kakvog je sastava atmosfera Saturna i Titana, gledajući u njihove osvijetljene rubove.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Wow! Saturnovi mjeseci kakve još niste vidjeli u režiji hrvatskog astrofotografa amatera Slika nije dostupna Vodena para u svemiru FOTO Pogledajte 'ledeni svijet'

Kako bismo dočarali osjećaj veličine, spomenimo da je fotografija napravljena s udaljenosti od 1,7 milijuna kilometara od Saturna i da on i dalje ne stane u čitav kadar.

Ovako izgleda 'svjetlo duhova'!

Svemirska sonda Cassini zajednički je projekt NASA-e, ESA-e i Talijanske svemirske agencije, a misiju vodi NASA-in Jet Propulsion Laboratory (JPL). Cassini ima dvije kamere, obje koje je napravio JPL. Svako malo neka fotografija s Cassinija iznova nas sve zadivi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene