Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šesnaesto izdanje Festivala europske kratke priče portret je Europe danas, ali i priča o onome što je oduvijek bila: luka – prostor susreta i razmjene, točka polaska i povratka, mjesto doskoka, žarište različitosti. Ali neodvojiva od naše priče su i pitanja i dvojbe: koliko je ta luka sigurna, što je sve danas okružuje i ugrožava, kako se mijenja, i kako se mi mijenjamo s njom?


O svojim Europama, njihovoj sadašnjosti i budućnosti pred zagrebačkom i riječkom publikom govorit će ponajbolji europski i svjetski pisci, jedni gledajući je očima putnika, drugi useljenika, neki azilanata, a neki domaćina.

Vezani članci Festival europske kratke priče (FOTO: Dnevnik.hr) Ivica Prtenjača: ''U nasljeđe želim ostaviti otplaćen kredit i kristalnu kocku vedrine'' Festival europske kratke priče (FOTO: PR) Uskoro otvorenje 17. Festivala europske kratke priče u Zagrebu i Rijeci

I ove godine Festival europske kratke priče u Hrvatsku dovodi dobitnike najznačajnijih svjetskih književnih nagrada – od nagrade Man Booker, preko nagrade Planeta i Independent, pa sve do ostalih uglednih priznanja za književnost na engleskom, poljskom, portugalskom, španjolskom i talijanskom jeziku.

Na festivalu će sudjelovati DBC Pierre, dobitnik Bookerove nagrade čije su priče prevedene na 43 jezika. Uz Pierrea, festivalu će pridonijeti i Janice Galloway, jedna od najcjenjenijih škotskih i britanskih autorica danas, dobitnica više prestižnih nagrada i priznanja za priče, romane, pjesme i knjigu memoara.

Festival će obilježiti i Hassan Blasim iz Iraka, čije su nevjerovatne priče o Iraku nakon invazije osvojile niz nagrada, između ostalog i nagradu Independant. Pošto će ove godine poseban naglasak biti stavljen na talijansku književnost, gošća festivala bit će i jedna od najnagrađivanijih i međunarodno poznatih talijanskih autorica čije je roman "Vita" New York Times Book Review uvrstio u knjige godine - Melania Mazzucco.

Uz naveden autore, festivalu će prisustvovati i Rosa Montero, José Luís Peixoto, Igiaba Scego, Ondjaki i mnogi drugi koji će, uz brojne domaće autore, činiti bogati program ovogodišnjeg FEKP-a, sastavljenog od čitanja, razgovora, predstavljanja knjiga, projekcija i koncerata, stoji u priopčenju Festivala.

Poseban naglasak ovogodišnjeg festivala bit će stavljen na talijansku kratku priču i njezine autorice.

Luka Europa tema je i kojom na najbolji način započinje partnerstvo FEKP-a i Grada Rijeke, luke koje će u sljedeće četiri godine ugošćavati umjetnike i projekte, u sklopu projekta Rijeka Europska Prijestolnica Kulture 2020.

Festival će se održati u Rijeci i Zagrebu a trajat će od 28.5. do 2.6.