Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Fenomen u Nacionalnom parku Yosemite, poznat pod nativom 'vatropad', nema nikakve veze s vatrom.


Ne, to nije lava koja teče niz liticu, već samo iluzija vatre koja pada niz vodopad Horsteil u Nacionalnom parku Yosemite u SAD-u.

Vezani članci Slika nije dostupna Od najavljenog solarnog vjetra ostalo samo polarno svjetlo Slika nije dostupna Previše sunca izaziva samoubojstvo

Ljudi ga zovu 'vatropad' i potpuno je prirodan fenomen koji se događa kada kut zalazećeg sunca osvjetljava vodopad, piše CNN.

'To je način na koji svjetlost sunca pada i uzrokuje da vodopad svijetli', objasnila je zaposlenica u parku Ashley Mayer. Ovaj je fenomen vidljiv jednom godišnje i traje nekoliko tjedana u veljači.

'Krajem veljače, često ćete vidjeti fotografe koji pokušavaju objektivom zabilježiti prizor prilikom zalaska sunca', stoji u brošuri Nacionalnog parka.

Ako želite snimiti crvenkasti i narančasti sjaj, u Parku preporučaju da to učinite s pozicije područja za piknik, El Captain.

'Kada je vodopad počeo svijetliti, nisam mogao vjerovati što vidim. Svi smo desetak minuta bili zapanjeni', rekao je jedan od fotografa koji se nalazio u El Captainu.

Intenzitet svjetla ovisi o tome koliko vode teče vodopadom tijekom dana kada je sunce obasjava pod pogodnim kutom.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju