Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sretno im bilo

'Dr. Frankenstein' pripremio skalpel: Pacijentu će pokušati presaditi glavu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ideja doktora Canavera je istodobno odsjeći glave pacijenta i donora, leđnu moždinu zatim zalijepiti pomoću polietilenskog glikola, pa potom kod pacijenta na četiri tjedna izazvati induciranu komu.

Valerij Spiridonov, teško oboljeli 30-godišnji računalni znanstvenik iz Rusije, odlučio je doslovno dati svoju glavu u ruke Sergija Canavera, kontroverznoga liječnika koji je uvjeren da će mu moći transplatirati glavu na tijelo nekog nesretnika kojemu su otkazale moždane funkcije (u obzir dolaze i osuđenici na smrt, op.a.).

Pročitajte i ovo Medicina Velika stvar U Hrvatsku je stigla najveća svjetska senzacija iz područja medicine - robotski par Da Vinci i Mona Lisa Vladimir Šeks Stabilno je Vladimir Šeks operiran, DNEVNIK.hr doznaje detalje

Spiridonov je rođen s Werdnig-Hoffmannovim sindromom, spinalnom mišičnom atrofijom iz grupe nasljednih bolesti, te mu prijeti kraj kao posljedica respiratornih komplikacija.

Uspije li Canavero u naumu, postat će prvi liječnik kojem je takvo što pošlo za skalpelom, međutim svakako treba naglasiti da gotovo nitko od njegovih kolega ne vjeruje da će spasiti Rusa.

Dapače, talijanskog neurokirurga u medicinskim krugovima posprdno nazivaju doktorom Frankensteinom, te njegove ideje nazivaju čistom fantazijom.

Transplantirali mu lice: Može jesti, gledati, ima osjetilo okusa i mirisa

A ideja je istodobno odsjeći glave pacijenta i donora, leđnu moždinu zatim zalijepiti pomoću polietilenskog glikola, pa potom kod pacijenta na četiri tjedna izazvati induciranu komu kako bi se ne bi micao dok je u tijeku 'postupak prihvaćanja'.

"Bojim li se? Naravno. Ali morate shvatiti da i nemam baš mnogo opcija. Ne odvažim li se na ovu operaciju, čeka me vrlo tužna sudbina. Donio sam odluku i sad nema povratka", izjavio je za Daily Mail Spiridonov, čiji će zahvat stajati tek nešto manje od 79 milijuna kuna s obzirom da će trajati najmanje 36 sati i da može biti izvedena samo u najbolje opremljenim operacijskim salama.

Budući da Rus svakim danom ima sve manje vremena do zahvata bi trebalo doći tijekom 2016. godine, no pitanje je i to hoće li Canavero uspjeti okupiti oko 150 liječnika i medicinskih sestara koliko mu ih je potrebno za proceduru.

Poslušajte razmišljanja talijanskog liječnika koja je iznio tijekom nedavnog predavanja.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene