Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeh poljskih liječnika

VIDEO Transplantirali mu lice: Može jesti, gledati, ima osjetilo okusa i mirisa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Manje od tri mjeseca nakon transplantacije lica pacijent je pušten na kućnu njegu. Danas može gledati, jesti i ima osjet okusa i mirisa.

33-godišnji Grzegorz teško je stradao prije tri mjeseca. Stroj u klesarskoj radionici otrgnuo mu je veći dio lica i zdrobio gornju čeljust. Pokušaji da mu se vrati lice nisu uspjeli. Zbog drastičnog pogoršanja zdravlja samo tri tjedna nakon nesreće morao je biti podvrgnut hitnoj transplantaciji. Operacija je trajala 27 sati.

Pročitajte i ovo Hrvati napadnuti u predgrađu Dublina, ilustracija Policija traži svjedoke Dvojica Hrvata brutalno napadnuti u predgrađu Dublina: Jednom od njih liječnici se bore za život Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć"

'Ovo je bila prva hitna operacija. Tkivo je bilo toliko oštećeno da nije moglo zacijeliti prije operacije. Tijekom prethodnih transplantacija koje su izvedene u svijetu, bilo je vremena za proces fibroze kako bi se tijela pripremila za operaciju. Mi smo se našli u situaciji da smo morali prevladati ove probleme u jednoj operaciji', rekao je Sebastian Giebel iz centra za onkologiju Gliwice

Transplantacije lica veoma su rijetke i komplicirane. Pripreme obično traju nekoliko mjeseci pa čak i godina.

'Bilo je opasnosti kakvih nije bilo kod prethodnih transplantacija lica. Nismo imali odgovarajuću imunokompatibilnost. Tijekom prve transplantacije u Francuskoj pet od šest antigena je bilo je kompatibilno dok su tijekom naše transplantacije bila samo dva. Postojala je velika opasnost odbacivanja', objasnio je Giebel.

Danas Grzegorz može gledati i jesti. Ima osjetilo okusa i mirisa. Teško govori jer je mišićima njegova lica potrebno još vremena za rehabilitaciju. Liječnici očekuju nastavak oporavka i poboljšanje normalnih funkcija lica. Njegova obitelj je oduševljena što je pušten na kućnu njegu.

Kako bi se spriječile moguće infekcije Grzegorz će još neko vrijeme morati provesti u izolaciji. Također će morati biti podvrgnut dodatnim operacijama. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene