Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očita razlika

Dokazano na blizancima: Zbog pušenja ljudi izgledaju starije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici u Ohiju proučavali su fizičke razlike između lica nepušača i njihovih blizanaca pušača. Dokazano je kako pušenje uistinu postaruje ljude.

Studija je provedena na odjelu za plastičnu kirurgiju Sveučilišta Case Western Reserve. Pri tom je proučavano 79 parova blizanaca u dobi od 18 do 78 godina. Sve blizance snimio je profesionalni fotograf, objavio je CNN.

Pročitajte i ovo doc. dr. sc. Željka Karin Uzrok teških bolesti Mladi sve ranije počinju s nepoželjnom navikom, petina ih je probala prije 13. godine: "Skoro 30 posto ih to radi iz navike, ali i zbog stresa" Rad od kuće - 4 Veliko istraživanje Rad od kuće može biti nezgodan ako pokušavate donijeti jednu važnu odluku

Fotografije su potom bile podijeljene u dvije kategorije. U prvoj su skupini bili blizanci kod kojih je jedan bio dugogodišnji pušač, a drugi nikada nije pušio. Dok su u drugoj kategoriji svi bili pušači, samo je postojala razlika u godinama kada su počeli konzumirati cigarete.

>> EU drastično postrožila mjere protiv pušenja!

Lica s fotografija proučavala su dva liječnika i student medicine. Uočili su kako je u prvoj skupini razlika u izgledu bila 57 posto, odnosno nepušači su izgledali 57 posto mlađe od svog blizanca koji je volio zapaliti cigaretu. U drugoj kategoriji, blizanci koji su pušili duže, izgledali su starije 63 posto.

'Ova studija potvrđuje ono u što se dugo vjerovalo', rekao je dr. Bahman Guyuron.

'Pušenje smanjuje formaciju kolagena, što rezultira smanjivanjem cirkulacije u koži. Osim toga, nikotin smanjuje debljinu kože, a to umanjuje njezinu elastičnost, pa time i prerano starenje', objasnio je Guyuron.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene