Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ovog listopada nauživat ćemo se vikenda. Prvi je već prošao, no još četiri su pred nama, što čini 5 petaka, 5 subota i 5 nedjelja ovog mjeseca!


Netko je (vjerojatno, ili ne znajući, ili u šali) putem interneta objavio istu činjenicu, no s jednim krivim podatkom. Taj podatak je glasio kako se slično 'poravnanje' događa svakih 823 godine, što je zapravo čista besmislica.

Vezani članci Zrakoplov Croatia Airlinesa (Foto: Croatia Airlines) Croatia Airlines u listopadu povezuje Hrvatsku s 15 europskih odredišta Slika nije dostupna Danas pravi ljetni dan: Temperature i do 29 stupnjeva!

>> Kako od nesretnog petka 13. napraviti sretan dan?

Ono što jest činjenica, da smo u zadnjih 30 godina čak 4 puta imali pet vikenda u listopadu, a zadnji takav, dogodio se 1999. godine. Vijest o nadolazećih pet punih vikenda pronašli smo na weirdasianews.com i drugim izvorima, a dok su neki isticali suludu vremensku brojku, samo neki su se uhvatili logike i objasnili zašto se to ne događa svake 823 godine.

Fakti na stranu i udri brigu na veselje

Ako malo bolje promislimo, shvatit ćemo kako svaka nova godina može započeti s jednim od sedam mogućih dana u tjednu. To vodi do zaključka kako možemo imati sedam različitih kalendara, ali kad uvrstimo i prijestupne godine, dobivamo ukupno 14 mogućih kalendara, koji se izmjenjuju.

No, van ove zavrzlame, ostaje zgodna činjenica da ćemo se ovaj mjesec više nego uobičajeno provoditi vikendima, više odmarati, a neki možda i više putovati. Prepustimo se stoga uživanju još četiri puna vikenda u listopadu koji su pred nama.