Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jeste li se ikada pitali zašto želudac ne probavi sam sebe? Odgovor na to i neka druga pitanja u knjizi je objedinila Mary Roach.


1. Osjetilo okusa više je od običnog osjetila kojim percipiramo užitak. Ljudi čiji su okusni pupoljci uništeni bolešću ili radijacijom mogu umrijeti od gladi. 'To je zato što sve ima okus poput kartona. Mozak vam govori 'Ne, to nije hrana' i neće vam dopustiti da taj zalogaj progutate', kažu znanstvenici.

Vezani članci Policija, ilustracija Užas u Zagorju: Na cesti pronađena tijela žene i muškarca Policijska sirena, ilustracija Policija objavila što se dogodilo: U Lici pronađen zapaljeni automobil s karboniziranim tijelom

2. Sklonost nekoj hrani javlja se vrlo rano. Tragovi hrane koju jedu trudnice ili dojilje nalaze se u plodnoj vodi te u majčinu mlijeku. Djeca čije su majke u trudnoći jele, primjerice, češnjak ili brokulu, lakše će prihvatiti tu hranu od druge djece.

3. Enzimi koje nalazimo u deterdžentima za pranje rublja isti su kao i oni koje naš organizam koristi za probavljanje hrane (amilaza za razbijanje škroba, lipaza za masti i proteinaza za proteine). Tako su deterdženti zapravo probavni sustav u kutiji.

4. Suprotno uvriježenom mišljenju, miris hrane ne uzrokuje direktno rast zazubica. Radi se zapravo o tome da vas miris potiče da razmišljate o hrani, a to razmišljanje dovodi do rasta zazubica.

>> Deset 'tvrdokornih' mitova o ljudskom tijelu koji nikako da izumru!

5. Tehnički termin za izraz lica koji osoba napravi kada pojede nešto užeglo ili trulo (otvorena usta, ispružen jezik, naboran nos) je - lice gađenja.

6. Kada vam se zarumeni lice, zarumeni vam se i želučana sluznica.

7. Brzina kojom se kruta hrana kreće kroz jednjak je 0,35 km/h što je otprilike jednako brzini kojom se kreću kornjače.

8. Pitate se zašto želučani enzimi ne probave i sam želudac? Zapravo ga konstantno probavljaju. Zato je i razvio vrlo učinkovit sustav regeneracije. Tako svakih nekoliko dana imate potpuno novu želučanu sluznicu.

9. Nadutost kod ljudi doseže vrhunac dva puta u danu - pet sati nakon ručka i pet sati nakon večere.

10. Vjetrovi kod žena imaju veću koncentraciju hidrogen sulfida nego vjetrovi kod muškaraca. Uzročno posljedičnom vezom ženski vjetrovi imaju neugodniji miris od muških.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook