Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U obliku parfema

Bizarna ponuda: Sačuvajte 'miris pokojnika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska tvrtka namjerava u rujnu početi s prodajom parfema koji će u bočici sačuvati miris drage osobe koja je preminula ili je odsutna.

Francuskinja Katia Apalategui na tu je zamisao došla prije sedam godina jer je bila neutješna nakon smrti oca kojega je povezivala s "njegovim" mirisom. "O tome sam svojedobno razgovarala s majkom koja mi je kazala: i meni jako nedostaje, a nedostaje mi i njegov miris u tolikoj mjeri da neko vrijeme nisam željela oprati jastučnicu na kojoj je spavao dok je bio živ", rekla je za AFP 52-godišnja agentica za osiguranje.

Pročitajte i ovo Plakat s receptom za gulaš od zeca u Francuskoj U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!" Jean-Luc Blachon na konferenciji za medije otkrio ih tužitelj Jezivi novi detalji u slučaju pronalaska ostataka dječaka Emilea, stanovnici su to mjesto počeli nazivati ukletim

Nakon nekog vremena stupila je u vezu sa znanstvenicima sa sveučilišta u Le Havreu čiji su joj stručnjaci omogućili da zamisao provede u djelo osmislivši posebnu tehniku koja omogućuje "proizvodnju" ljudskog mirisa.

"S odjeće se ekstrahiraju mirisne tvari te se posebnim kemijskim procesom u kojemu se koristi alkohol, pretvaraju u miris", objasnila je glasnogovornica sveučilišta.

Sin Katije Apalategui koji je još student, polovinom studenog trebao bi zamisao provesti u djelo uz pomoć kemičara.

"Obiteljima preminulih ćemo po narudžbi i uz posredovanje pogrebnog poduzeća ponuditi kutijicu s bočicom pokojnikova mirisa ekstrahiranog s odjeće koju dobijemo od obitelji. Miris će biti neka vrsta olfaktivne utjehe koja će se obiteljima nuditi uz fotografije, video snimke i ostala sjećanja na pokojnika", objasnila je Apalategui, dodavši da će se bočica prodavati po 560 eura.

Tvrtka se nada širenju poslovanja i u inozemstvo, kao i proširenju na druga tržišta. Osim mirisa pokojnika, moći će se dobiti i miris živućih. Roditelji će, kaže Apalategui, moći naručiti bočicu mirisa ekstrahiranog s odjeće svoje djece da im ne bi nedostajala za vrijeme boravka u ljetnom kampu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene