Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Biste li vi na ulici zagrlili potpunog neznanca? Provjerila je to naša novinarka koja je središtem grada dijelila besplatne zagrljaje, a sve kako bi vam objasnila koliko je osjet dodira važan.


Dodir je naše najstarije osjetilo. Razvija se već u dvanaestom tjednu trudnoće kada je fetus velik svega sedam centimetara. S nama ostaje najdulje jer u trenutku smrti osjetilo dodira posljednje gubimo.

Vezani članci Marija Milanović Osobu s teškoćama proglasili nesposobnom za posao spremačice pa na to mjesto zaposlili kćer predsjednika vijeća vrtića Mijat Čorluka - 8 Nepokretni starac već tjednima leži sam u kući bez grijanja i vode: ''Po psa su došli za dva dana, a za njega još nema smještaja''

Pet milijuna receptora dodira raspoređeno je po cijelom našem tijelu. Najviše ih je na vrhovima prstiju. Njih čak 3000. Zahvaljujući njima osjećamo bol, težinu, teksturu predmeta. Neka istraživanja kažu da ćemo odluke lakše donositi ako u rukama držimo glatki predmet. Teže, ako diramo nešto neravno i hrapavo

>> Ženski dodir potiče muškarce na veći rizik

Prvi dodir majke i djeteta nakon porođaja iznimno je bitan pa se ono što prije treba položiti na majčine grudi. 'Na taj način se pokrenu unutarnji mehanizmi, hormoni, dijete se prije umiri i zagrije. Majka se također prije poveže emotivno i hormonalno s djetetom', kaže nam primalja Željka Živković. Takav prvi dodir nisu imali mali Noa i njegova mama Monika. Rođen dva i pol mjeseca prije termina odmah je morao u inkubator, a izostanak prvog dodira bio je šok i za njega i za mamu. Zato sada sve nadoknađuju. 'Dodir je neobično važan. Posebno za dijete. Kada dođe majka, vidi se na monitorima da se i puls ubrzava, da nam često na respiratoru i prodišu spontano', kaže neonatolog dr. Branimir Peter.

Terapeutsku moć dodira na svojim klijentima svakodnevno primjenjuje refleksoterapeut Leon Flatz. Najčešće se radi na stopalima. Njih Leon doživljava kao daljinski upravljač jer pojedina zona na stopalu predstavlja pojedini organ ili dio tijela.

Kristijan Bezuh ima 28 godina i obožava slikanje. Osjet dodira jedina mu je veza sa svijetom koji ga okružuje. On je gluhoslijepa osoba i život bez konstantnog dodira sa svojim prevoditeljem za njega je nemoguć.

Kažu da su nam potrebna najmanje četiri zagrljaja na dan kako bismo lakše preživjeli, osam da bismo se održali, a dvanaest da bismo napredovali. Zašto ga se onda toliko bojimo? Ili tome ipak nije tako. Eksperiment je pokazao suprotno. Novinarka Provjerenog u svega sat vremena podijelila čak 109 zagrljaja i na taj način, između ostalog, dodirnula čak deset nacija. A kada ste vi posljednji put nekoga zagrlili? Nije li vrijeme da to učinite baš sad?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju