Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žene koje vole puno trošiti, a onda to ne znaju objasniti svojim supruzima, sada mogu odahnuti. Naime, znanstvenici su dokazali da sve što treba učinit je nježno ga potapšati po leđima.


Prema rezultatima njihovih istraživanja, ženski dodir utječe na muškarce tako da su oni nakon toga voljni preuzeti financijski rizik, ali i lakše prihvatiti druge koji rizik preuzimaju. Američki i kanadski znanstvenici su zamolili grupu studenata da odigraju financijsku igru.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Koronavirus je mutirao? Znanstvenici s Floride vjeruju da je sad još zarazniji Slika nije dostupna Rak može prijeći s majke na nerođeno dijete

Studenti su mogli 'sigurno' uložiti u obveznice za koje su znali da će dobiti fiksne kamate ili 'riskantno' investirati kupnjom dionica. Pri dolasku, neke su pozdravili stiskom ruke, neke tapšanjem po ramenu dok su nekima samo kimnuli. Muški stisak ruke ili tapšanje po ramenima nije utjecalo na povećan broj onih koji su odlučili kupiti dionice, objavljeno je Psychological Science magazinu.

No, efekt je uočen nakon ženskog dodira. Oni koji su se rukovali sa ženama dvostruko su više ulagali u dionice, dok su oni, koje su potapšale po leđima, svoja ulaganja čak utrostručili. Čak je i kratki kontakt od jedne sekunde doveo do većeg riskiranja na tržištu dionicama.

Studija sugerira kako ovaj fenomen svoje korijene vuče iz prvih mjeseci života malih beba. Kad smo mali, majke nas često dodiruju, zbog čega se stvara dojam privrženosti i sigurnosti, ali i potrebe za pustolovinom. Rezultati su pokazali da žene osim na svoje muževe, mogu blagim dodirom djelovati i na direktore i managere u bankama.