Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je krenulo od njih

Ovo sigurno niste znali: U ovim poslovima žene su pioniri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako smo u današnje vrijeme na ovakvim poslovima navikli viđati uglavnom muškarce kroz povijest je situacija bila drugačija.

1. Računalno programiranje

Pročitajte i ovo Ilustracija Nedostaje radnika Ova gradska firma traži brojne radnike: Pogledajte plaće koje nude Gaza Pakao na zemlji U Gazi je ubijeno najmanje 9000 žena: U prosjeku poginu 63 na dan

Svijetom weba, programiranja i aplikacija u današnje vrijeme dominiraju muškarci, no malo tko zna da sve što oni danas rade mogu zahvaliti Adi Byron, grofici od Lovelacea koja je u 19. stoljeću napisala prvi računalni algoritam. No, nije ona bila jedina žena u samim počecima ove branše - šest žena, koje su poznavali i pod nadimkom 'ljudska računala', odradile su većinu programiranja na jednom od prvih računala ikad napravljenih. Žene su u ovom poslu bile dominantne sve do 50-ih godina prošlog stoljeća kad su se pri zapošljavanju počele koristiti tehnike koje su išle u prilog muškarcima.

2. Pivarstvo

Ispijanje piva nekako se oduvijek veže uglavnom za muškarce. Kad je utakmica - u jednoj ruci je daljinski, u drugoj piva. Kad je loš dan - u ruci je piva. Kad je dobar dan - u ruci je piva. Jer ima li što bolje od 'pivice s dečkima'? Ali ipak, kroz povijest pivu su uglavnom 'kuhale' žene. O tome svjedoče i drevni egipatski hijeroglifi prema kojima je pravljenje piva bilo ženski posao. Danas pak u toj industriji radi svega 1 posto žena, piše Huffingtonpost.

Momci navalite: Selo puno mladih slobodnih Brazilki čeka, ali pod jednim uvjetom...

3. Produkcija filmova

Najjača filmska industrija je, dakako, ona američka, a u upravo u njoj su od 1916.-1923. najutjecajnije bile - žene. Njih na stotine nadjačale su muškarce u pisanju scenarija te režiranju i produkciji filmova. U navedenom vremenskom periodu filmska industrija bila je najplodnija industrija za žene u SAD-u.

4. Bubnjanje

Većina današnjih bendova za bubnjara ima muškarca, no je li oduvijek bilo tako? Prva ikad zabilježena bubnjarica bila je mezotopamska svećenica Lipushiau. Bubnjevi su bili simbol plodnosti i ženama su bili sveti. Tijekom 3.000 godina povijesti čovječanstva žene su tijekom vjerskih rituala svirale bubnjeve. Sve se to promijenilo kad je Crkva ženama zabranila pjevanje i sviranje tijekom obreda.

5. Medicina

Mnoge žene su u starom Egiptu i staroj Grčkoj bile među najcjenjenijim medicinarima. Kasnije su redovnice liječile ljude i pronalazile nove ljekovite tvari.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene