Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljive informacije

Ovo sigurno niste znali o ovim Olimpijskim igrama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U središtu pozornosti trenutno su Olimpijske igre, a ovo su najzanimljivije činjenice o ovogodišnjim Igrama! Natjecatelji, stadion, novinari, medalje....zanimljivosti su brojne!

10. Žene vladaju

Pročitajte i ovo Olimpijska baklja - 1 sportski događaj godine Jedan će Hrvat ponovo nositi olimpijsku baklju: "To je velika čast, to se događa jednom u životu" Policija u Parizu Uoči Olimpijskih igara Ministar poručio policajcima: "Bit ćete pošteno plaćeni, ali očekujem stopostotnu mobilizaciju"

Olimpijske igre 2012. godine vrlo značajne za žene i to po dvije stvari. Ovo su prve Igre na kojima svaka zemlja sudionica ima barem jednu sportašicu. Isto tako, od ove godine je ženski boks Olimpijski sport što znači da svi olimpijski sportovi imaju i žensku i mušku konkurenciju.

9. Ceremonija otvaranja bila je inspirirana Shakespeareovom 'Olujom'

Organizatori su ceremoniju otvaranja Igara nazvali 'Otok čuda', a preuzeta je iz Calibanova govora u Shakespeareovoj Oluji. Na ostvarenju scenarija je radilo čak 20.000 volontera.

8. Olimpijski stadion u Londonu je najmanje težak stadion ikad sagrađen

Osim što je, zahvaljujući materijalu kojim je građen, najlakši stadion ikada sagrađen, u njega je utrošeno 2500 tona recikliranih čeličnih cijevi čime pridonosi i očuvanju okoliša.

>> 6 zaboravljenih i kontroverznih olimpijskih sportova

7. Igre prati više od 20.000 novinara

Sportski događaj godine pratit će više od 20.000 novinara iz svih zemalja svijeta. Kompleks u kojem su smješteni velik je kao 6 nogometnih igrališta.

6. Više od pola svjetskog stanovništva prati ovogodišnje Igre

Organizatori procjenjuju kako će uživo ili putem malih ekrana Igre pratiti čak 4 milijarde ljudi.

5. London je prvi grad na svijetu koji je treći put domaćin Olimpijskih igara

U Londonu su već dvaput održane Igre, 1908. i 1948. godine. Tehnički, i u Atenu su se tri puta održale Igre, no Međuigre iz 1906. ne računaju se kao službeni olimpijski događaj.

4. London dobio najveću umjetninu na javnoj površini

115 metara visok vidikovac ArcelorMittal Orbit sagrađen je unutar Olimpijskog parka i tamo će najvjerojatnije ostati i nakon Igara. Zahvaljujući dizajnu, Orbit će biti najveća umjetnina u Londonu na otvorenom prostoru.

>> Sjećate li se najboljeg paljenja Olimpijskog plamena?

3. Ponovno će se okupiti 'Spajsice'

Ceremonija zatvaranje Igara održat će se 12. kolovoza, a javile su se brojna nagađanja da bi se na toj ceremoniji ponovno mogle okupiti legendarne Spice Girls.

2. Boginja na svim medaljama

Na svakoj medalji osvojenoj na Olimpijskim igrama bit će ugravirana grčka boginja sporta Nika.

1. Igre će koštati 10 MILIJARDI funta

Prema posljednjim procjenama cjelokupna organizacija ovogodišnjih Igara iznosit će nevjerojatnih 10 milijardi funta. Iako je prema prvim procjenama trebalo biti utrošeno 'samo' 2,4 milijardi funti, taj iznos višestruko porastao zbog 'nepredviđenih troškova.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene