Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ususret Olimpijskim igrama

Sjećate li se najboljeg paljenja Olimpijskog plamena?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Paljenje Olimpijskog plamena poseban je događaj i ujedno i znak da su Igre službeno počele. Donosimo nekoliko fascinantnih paljenja Olimpijskog plamena.

Olimpijski plamen je jedno od najpoznatijih Olimpijskih znamenja. Simbol vječne vatre odnosno plamena potječe iz grčke mitologije u kojoj je poznata priča o Prometeju koji je ukrao vatru iz doma boga Zeusa te je poklonio ljudima. Taj su motiv iskoristili Grci te za vrijeme održavanja drevnih Olimpijskih Igara uvijek održavali vječnu vatru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potpuno goli šetali muzejom Muzej otvorio vrata nudistima: "Htjeli smo obilazak učiniti zanimljivijim, a ne tipičnim" Slika nije dostupna Jednokrevetni ležaj Ususret Olimpijadi: Taksist svoj automobil pretvara u hotel

>> Ususret Olimpijadi: Taksist svoj automobil pretvara u hotel

Prvi je put plamen na otvaranju modernih Olimpijskih igara upaljen na Olimpijskim igrama u Amsterdamu, 1928, a način štafetnog (pre)nošenja plamena bakljom inauguriran je u sklopu priprema i otvaranja Olimpijskih igara u Berlinu, 1936 godine.

Danas je uobičajen postupak takav da se plamen upali u grčkoj Olimpiji, i to sunčevom svjetlošću uz pomoć konkavnog zrcala, sukladno drevnim običajima. Paljenje obavljaju žene odjevene u odjeću po ugledu na drevne svećenice boga Zeusa. Zatim tako nastali plamen, na Olimpijskoj baklji nosi tisuće trkača, štafetno, preko svih kontinenata, do grada u kojem će se održavati Olimpijske igre i, na kraju, do istaknutog mjesta na Olimpijskom stadionu na kojem će plamen, upaljen u drevnoj Olimpiji, plamtjeti čitavo vrijeme održavanja Igara.

Donosimo nekoliko upečatljivih paljenja Olimpijskog plamena.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene