Nakon 16 dana nadmetanja i podijeljena 302 kompleta medalja u 26 sportova, noćas su na Olimpijskom stadionu u Londonu zatvorene Igre XXX. olimpijade.


Iako svečanost zatvaranja olimpijskih igara ne nosi težinu kao otvaranje, Britanci su napravili još jednu sjajnu zabavu.

Vezani članci Slika nije dostupna 50 godina britanskog popa za spektakularni tulum velikog zatvaranja! Slika nije dostupna 'Ja sam stvarno mislio na film'

>> Povijesni uspjeh Hrvata na Igrama 2012!

Prema riječima glazbenog redatelja Davida Arnolda, skladatelja filmske glazbe za nekoliko filmova o Jamesu Bondu, ceremonijom zatvaranja željelo se 'obuhvatiti duh ovih Igara, koje su lagano anarhične, lagano vragolaste, smješne, dirljive egzaltirajuće i tako 'british''.

U središtu programa 'Simfonija britanske glazbe' bila je glazba kao jedan od najznačajnijih britanskih kulturnih proizvoda posljednjih 50 godina.

Show je trajao nešto manje od tri sata, angažiran je Londonski simfonijski orkestar zajedno sa poznatim pop i rock glazbenicima. Spice Girls, Madness, Emeli Sande, Muse, The Pet Shop Boys samo su neka od imena koja su zatvaranje Olimpijskih igara pretvorili u veliki tulum. Grupa Madness, koja je bila senzacija na jubileju engleske kraljice svirajući s krova Buckinghamske palače, također je sudjelovala na svečanosti zatvaranja.

Osim glazbom, svečanost je bila obogaćena dobrim britanskim humorom. David Jason i Nicholas Lyndhurst, glumci poznati po svojim ulogama u kultnoj seriji 'Mućke', pojavili su se na stadionu kao Batman i Robin. Za razliku od svečanosti otvaranja, sportaši nisu bili podijeljeni po zemljama, već su izašli na stadion pomiješani. Ta je praksa uvedena na OI u Melbourneu 1956. i simbolizira ujedinjenje svih sportaša svijeta u jednu naciju.

Hrvatsku zastavu nosio je član srebrnog četverca Damir Martin. HOO je želio čast ukazati nekom od veslača, a oni su međusobno kockom odredili tko će nositi zastavu. Na kraju programa, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge službeno je proglasio kraj londonskih ljetnih Igara nakon čega je ugašen olimpijski plamen. London je predao štafetu Riu de Janeiru koji će ugostiti sljedeće Igre 2016.

Na Igrama su sudjelovale sportašice i sportaši iz 204 zemlje, a na pobjednička postolja su se penjali sportaši iz 85 zemalja, dok su čast da čuju svoju nacionatnu himnu imali sportaši iz 54 zemlje. S tri zlatne, (Sandra Perković, Giovani Cernogoraz i vaterpolo reprezentacija), srebrnom (četverac na pariće) i dvije brončane (Lucija Zaninović i rukometna reprezentacija) Hrvatska je na ljestvici od 85 zemalja osvajačica odličja zauzela 26. mjesto.

Na vrhu ljestvice su Amerikanci sa 46 zlata, 29 srebra i 29 bronci, drugi su Kinezi sa 38 zlatnih, 27 srebrnih i 22 brončane medalje, a na trećem mjestu su domaćini Britanci sa 29 zlata, 17 srebra i 19 bronci.

Oprosti Obama, ali kraljica je 'najzlatniji' državnik

Američki predsjednik Barack Obama može mirno spavati znajući da je njegova zemlja osvojila najviše medalja na Olimpijadi u Londonu, ali mogao bi ga uznemiriti podatak da je kao državnik na drugom mjestu, iza britanske kraljice Elizabete II.

Zahvaljući tome što je formalno državni poglavar 16 zemalja, kraljica Elizabeta je državnica čiju su sportaši osvojili najviše zlata na Olimpijskim igrama i to u godini obilježavanja njezina dijamantnog jubileja. Kraljičinih 48 nasuprot Obaminih 46 zlatnih medalja. Uz britanskih 29 zlata, tu je sedam zlatnih medalja Australije, pet Novog Zelanda, četiri Usaina Bolta i njegovih kolega s Jamajke te po jedna s Bahama, Kanade i Grenade.

Velika Britanija stotinama je godina vladala najvećim dijelom svijeta, uključujući i SAD koji se za neovisnost izborio ratom u 18. stoljeću. Kraljica Elizabeta, koja je na prijestolje došla nakon smrti svoga oca Georgea VI., morala se tijekom svoje 60.godina duge vladavine oprostiti od većine britanskih kolonija diljem svijeta. (Hina)