Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije prošlo

10 svakodnevnih tehnologija koje je američki Kongres htio 'ubiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slijedeći tjedan američki Senat odlučivat će o prijedlogu zakona PIPA, za koji stručnjaci tvrde da će naštetiti Internetu ako ga se izglasa.

PIPA - Protect IP Act, prijedlog je zakona o kojem će američki Senat odlučivati slijedeći tjedan, a odnosi se na prevenciju on-line prijetnji i zaštitu intelektualnog vlasništva.

Pročitajte i ovo Jaime Maussan o izvanzemaljcima iz Perua u kongresu Meksiku govorio još u rujnu 2023. Nova predstava u Kongresu Zastupnici tri sata u čudu gledali mumificirana stvorenja, samoprozvani stručnjak šokirao: "Ovo je nova vrsta" Prosvjedi u SAD-u "Ne u naše ime" Prosvjednici okupirali jednu zgradu američkog Kongresa, traže prekid vatre u Gazi

Ovim zakonom omogućilo bi se američkim vlastima i vlasnicima autorskih prava pristup web stranicama za koje se 'sumnja' za kršenje autorskih prava ili nezakonite poslove, pa čak i onim web stranicama koje nisu registrirane u SAD-u.

Mnogi upozoravaju kako bi taj zakon naštetio Internetu i web-stranicama. No, to nije prvi puta da je američki Kongres pokušao žrtvovati tehnologiju u korist korporativnih lobija.

Neke od njh su videa za video kazete, fonograf, genetski modificiranu hranu, internetsko klađenje, mp3 playere, margarin i još mnogo toga.

Videa za video kazete htjeli su 'ukloniti' filmski studii tvrdeći da je to 'uteg oko noge' filmskim producentima.

Fonogram je 'zasmetao' John Phillipu Sousi koji je tvrdio da će oni bez posla ostaviti pijaniste i glazbenike.

Tijekom godina Kongres je pokušao regulirati i zabraniti određene vrste genetski modificirane hrane, no do danas to pitanje nije u potpunosti riješeno.

Internetsko klađenje pokušalo se zabraniti nakon niza statistika o porastu broja on-line klađenja. Kongres je donio odluku kojom zabranjuje američkim bankama i kreditnim kućama plaćanje svojih klijenata na internetskim kladioničarskim stranicama.

Još jedno 'čudo' tehnologije našlo se pred zabranom. Američki Whizzinator koji omogućava prevaru prilikom urinskog testiranja na droge. Nije zabranjen.

Mp3 playeri našli su se na udaru nakon niza zakona koji štite autorska prava. Jedana od najpoznatijih je Induce Act kojim se pokušalo zabraniti sve tehnologije koje 'tjeraju' ljude da krše autorska prava.

Proizvođači mlijeka željeli su zabraniti margarin, jer je on zapravo jeftina zamjena za goveđu mast. Uspjeli su jedino u tome što je uveden viši porez na proizvodnju margarina.

Početkom 1996. Kongres je donio zakon kojim je zabranio sva istraživanja u kojima se stvaraju ili uništavaju embrionalne matične stanice.  Ovaj zakon  je još na snazi,  brani bilo kakvo istraživanje matičnih stanica.

Digitalne audio kazete pokušala je 'uništiti' glazbena industrija tvrdeći da one štete kvaliteti zvuka, i 'zavaravaju' slušatelja.

Jedna od zabrana odnosila se i na oružje.Clintonova administracija uspjela je 1994. zabraniti poluautomatsko oružje na dvije godine. Nakon isteka tog roka, zabrane više nisu uspjele proći zakonodavnu proceduru u Kongresu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene