Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Biti ekološki svjestan i nije tako teško. Postoji mnogo malih stvari koje svakodnevno mežete raditi, a pomažu očuvanju naše planete. Donosimo vam popis deset aktivnosti koji možete ispuniti svoju obvezu brige za okoliš.


1. Odvajajte otpad i reciklirajte ga

Ovaj savjet i nije nešto novo, no nipošto ga ne smijemo zaobići. Ukoliko razdvajate otpad odmah po njegovu nastanku, to vam neće oduzeti previše vremena, a činite dobro i sebi i drugima. Odličan primjer odvajanja otpada pruža nam otok Krk na kojem u svakoj ulici postoje kontejneri za različite vrste otpada- papir i karton, staklo, PET ambalaža i bio-otpad. Kako stvari trenutno stoje, cijela bi Hrvatska uskoro mogla zbrinjavati otpad po sličnom principu. Jeste li znali da recikliranjem polovine otpada u vašem kućanstvu možete 'uštedjeti' i do 1200 kilograma ugljikovog dioksida godišnje? Najbolja stvar kod recikliranja je povratna naknada od 50 lipa koju možete dobiti za plastične i staklene boce, te za limenke čime si možete malo i popraviti kućni budžet.

>> Novi zakon: Razvrstavat ćemo otpad sami ili plaćati kazne

2. Oprezno trošite vodu

Vezani članci Zagreb zatrpan smećem - 1 Stižu novi spremnici, ali ne svima: Iz zagrebačke Čistoće objasnili zašto vlasnici obiteljskih kuća ne dobivaju vrećice za biootpad Uvozni biootpad i smrad koji mori građane - 8 Dobra ekološka priča pretvorila se u katastrofu – Građani se guše u smradu, a vlasnik tvrtke sam priznaje: „To je kriminal!“

Iako se mnogi nakon napornog dana vole opustiti u pjenušavoj kupki, možda je vrijeme da razmisle o toj navici. Tuširanjem se potroši upola manje vode no kupanjem u kadi. Smanjite li broj pjenušavih kupki, ne samo da ćete uštedjeti vodu, nego i energiju potrebnu za grijanje te iste vode. Postoji još nekoliko sitnica na kojima možete uštedjeti vodu, a već ste zasigurno čuli za njih, pa ćemo vas mi samo malo podsjetiti. Dok četkate zube, zatvorite vodu kako ona ne bi nepotrebno otjecala, a ukoliko vas živcira onaj wc kotlić koji neprestano curi, možda biste ipak trebali kupiti novi jer postoji mogućnost da na taj način dnevno nepotrebno istječe i do 700 litara vode.

3. Zamijenite stare žarulje

Zamjenom jedne obične žarulje od 60 W za tzv. štednu žarulju, ne samo da ćete uštedjeti pri kupovini istih, budući da štedne žarulje traju 10 puta dulje od klasičnih žarulja, već ćete uštedjeti i električnu energiju jer štedne žarulje troše za dvije trećine manje energije od klasičnih, te emitiraju 70 % manje topline.

4. Ostavite automobil kod kuće

Ukoliko se ovih dana manje vozite automobilom, razlog su vjerojatno visoke cijene goriva, no činjenica da je vaš automobil ostao garaži pridonosi i zaštiti okoliša i to više no što možete zamisliti. Ukoliko odlučite ostaviti vašeg limenog ljubimca kod kuće samo dva dana u tjednu smanjit ćete emisiju stakleničkih plinova i do 750 kilograma godišnje. Ta dva dana umjesto automobila odlučite se za bicikl ili javni prijevoz, a ukoliko vam ništa od toga ne odgovara, možete se odlučiti i za carpooling koji i kod nas postaje sve popularniji.

5. Gasite svjetla i kućanske aparate

Kakva je korist od svjetla koji gori u prostoriji u kojoj se vi više ne nalazite? Apsolutno nikakva, a šteta je poprilična, barem što se tiče efektivne potrošnje električne energija. Isto tako isključite sve kućanske aparate koje ne koristite, no nije dovoljno da ih samo ugasite, jer i kada su na 'stand-by modeu' troše poprilično energije, prema nekim izračunima čak i do 500 kW/h na godinu, što utječe i na vaše račune za električnu energiju. Samo prebrojite sve aparate koji su u vašem stanu u ovom trenu uključeni u struju, a ne koristite ih i sve će vam biti jasno.

>> Evo kamo odlaze vaše kune, a ne bi trebale!

6. Izbacite plastične vrećice iz uporabe

Svake se godine u svijetu iskoristi između 500 milijardi i bilijun plastičnih vrećica. Prošle se godine samo u Hrvatskoj iskoristilo oko 2500 tona plastičnih vrećica. Kao što svi vjerojatno znate, one nisu biorazgradive, a putevi ih često odnesu u mora u kojima postaju dio hranidbenog lanca. Platnenu vrećicu uvijek možete nositi sa sobom u torbi ili automobilu i možete ju uvijek iznova koristiti bez ikakve bojazni da će ta jedna vrećica pridonijeti zagađenju okoliša koji ionako visi o niti.

7. Koristite baterije koje se mogu ponovno napuniti

Svake se godine proizvede i proda više od 15 milijardi baterija i to mahom jednokratnih alkalnih, a samo se mali broj tih baterija reciklira. Ovakav potez zahtjeva jednokratno ulaganje u punjač i paket od nekoliko punjivih baterija, no ova će vam se investicija višestruko isplatiti , a pomoći ćete i okolišu, jer baterije i dalje spadaju u kategoriju opasnog otpada.

8. Račune plaćajte putem Interneta

Plaćanjem računa putem Interneta moglo bi se uštedjeti na papiru na kojem se izdaju potvrde o plaćanju. Ukoliko već plaćate račune na ovaj način sigurno znate da potvrde o uplati dolaze u elektronskom obliku, te ih kao takve možete i sačuvati u svom računalu. Prema nekim procjenama, kada bi bi svako kućanstvo (oko 100 milijuna kućanstava) u SAD-u (koji je uz Kinu najveći proizvođač otpada) plaćalo račune putem interneta spasilo bi se 18,5 milijuna stabala godišnje i količina otpada bi se smanjila za 85 milijuna tona. Stoga vam preporučujemo, dakako, ukoliko ste u mogućnosti, da isprobate ovaj način plaćanja računa. Osim što je vrlo jednostavno, zamislite koliko ćete vremena uštedjeti na stajanju u redovima.

9. Zasadite stablo

Ako imate dvorište, zašto ne biste zasadili stablo? Možda već i jeste, a ni ne znate kakve su koristi od njega. Svi ste dobro upoznati s procesom fotosinteze. Stabla i ostale biljke upijaju ugljikov dioksid, te ga uz pomoć sunčeve svjetlosti pretvaraju u nama prijeko potreban kisik. No, problem je u tome što je danas u svijetu jednostavno premalo biljaka koje se trebaju 'suprotstaviti' povećanju koncentracije ugljikovog dioksida. Ono jedno stablo koje biste mogli zasaditi bi u svome životnom vijeku moglo preraditi čak jednu tonu ugljikovog dioksida. Jedno stablo zaista čini razliku.

10. Jedite više povrća

Možda se pitate kakve veze ima vegetarijanski način života sa zaštitom okoliša. Naime, konzumiranjem više voća, povrća i žitarica, a manje mesa, okolišu pomažete i više no što biste ikada pomislili. Uzgoj životinja za prehrambenu industriju potiče emisiju golemih količina stakleničkih plinova, te se koriste ogromne količine zaliha vode i fosilnih goriva. Izbacivanjem samo jednog mesnog obroka tjedno, možete pomoći okolišu, a i svom zdravlju.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.