Ovih su deset hramova najstariji na svijetu.


Hramovi su tijekom povijesti izgrađivani za molitvu i duhovne aktivnosti. Ovih je deset hramova izgrađeno prije tisuće godina, a učinili su to narodi čije religije danas više ne postoje. Oni su ujedno i jedne od najstarijih građevina na svijetu, a služe kao podsjetnik na neka prošla vremena i neke davne civilizacije.

10. Palača Knosos

Vezani članci Pisma, ilustracija Putovao "puževim korakom": Profesoru iz Michigana uručen telegram nakon više od 50 godina Dodjela Oscara (FOTO: Getty) Ovo vjerojatno niste znali! Zanimljivosti s Oscara koje bi vas mogle iznenaditi

Udaljena oko 5 kilometara južno od Herakliona, Knosos je najvažnija i najpoznatija palača minojske kulture na Kreti. Izgrađena između 1700. i 1400. godine prije Krista, tijekom godina je dograđivana i rekonstruirana, sve dok nije gotovo u potpunosti uništena u požaru. U kompleksu su se nalazili stanovi, sobe, radionice, a sve je izgrađeno oko središnjeg trga. Još se uvijek, međutim, špekulira koja je doista bila svrha palače. Možda je bila administrativni centar, a možda religiozni ili čak oboje. Knosos se povezuje i s mitom o Tezeju i Minotauru.

9. Göbekli Tepe

Za ovaj se hram često kaže da je prvi ili najstariji na svijetu. Izgrađen je na brdu u jugoistočnoj Turskoj. Kuće su okrugle megalitne građevine, čiji su zidovi građeni od neobrađenog kamena. Kompleks je izgrađen u 10. tisućljeću prije Krista, što ga čini najstarijim svetištem koje je čovjek ikad izgradio. Starija je i od keramike, pisma ili kotača.

8. Hram Amade

Najstariji hram u Nubiji bio je prvi hram kojeg je izgradio egipatski faraon Tutmozis u 15. stoljeću prije Krista. Bio je posvećen bogu sunca Amonu Rau, piše Touropia. Iako je hram zapravo poprilično malen i izvana izgleda poprilično ruševno, unutar njega nalaze se neki od najpreciznijih reljefa vrlo svijetlih i živahnih boja.

7. Hramovi Ggantija

Visoko na brdu na otoku Gozo nalazi se pretpovijesni kompleks iz kamenoga doba. Izgrađen između 3600. i 3000. godine prije Krista, hramovi Ggantija najraniji su iz serije megalitnih hramova na Malti, starije čak i od egipatskih piramida i Stonehengea. Ggantiju čine dva hrama. Sve upućuje na to da su hramovi bili posvećeni božanstvu plodnosti. Oni su ujedno i najstariji hramovi u Europi.

6. Hagar Qim i Mnajdra

Hagar Qim izgrađen je na vrhu litice u južnoj Malti. Mnajdra hramovi nalaze se oko 600 metara dalje. Hagar Qim sastoji se od glavnog hrama i tri dodatne građevine oko njega. Mnajdra se sastoji od 3 hrama, koja međusobno nisu povezana. Izgrađeni su između 3600 i 3200. godine prije Krista. Po brojnim pronađenim artefaktima arheolozi su zaključili da je građevina služila za religiozne svrhe.

>> Ovo je 7 najvećih statua na svijetu

5. Hram Seta I.

Hram egipatskog faraona Seta I. nalazi se na zapadnoj obali Nila. Golema je građevina započeta pred kraj faraonova života, a izgradnju je dovršio njegov sin Ramzes Veliki 1279. godine prije Krista. Hram, međutim, nije bio posvećen samo Setu I., već i drugim božanstvima. Reljefi u tom hramu smatraju se jednima od najpreciznijih i najdetaljnijih reljeva drevnoga Egipta.

4. Hypogeum

Hram koji se nalazi na Malti jedini je pretpovijesni podzemni hram na svijetu. Sastoji se od hodnika, odaja i prolaza koji su uklesani u kamenu. Prvo se pretpostavljalo da se radi o svetištu, međutim, kasnije je utvrđeno da se radi o nekropoli. Hram je izgrađen na tri razine. Najdublja soba na donjoj razini nalazi se 10,6 metara ispod zemlje. Dozvoljen je samo određeni broj posjetitelja u ovaj hram, a na ulaznicu se nerijetko čeka i po nekoliko tjedana.

3. Hram kraljice Hatšepsut

Egipatska kraljica Hatšepsut vladala je od 1479. do 1458. godine prije Krista. Njezin se hram nalazi u podnožju planine Deir el Bahari, na zapadnoj obali rijeke Nil. Hram je projektirao Senemut, Hatšepsutin kraljevski arhitekt. Hram se sastoji od tri terase u tri različite razine, a visok je 30 metara. Terase su povezane rampama, koje su nekoć okruživali vrtovi.

2. Hram u Luksoru

Ovaj se hram nalazi na istočnoj obali rijeke Nil u drevnom gradu Tebi. Izgrađen je 1400. godine prije Krista za tri egipatska božanstva, Amuna, Muta i Chonsa. Danas je jedan od najpopularnijih turističkih odredišta na svijetu, a sama dolina Luksor nosi naziv 'najvećeg muzeja na otvorenom'.

1. Stonehenge

Jedno od najpoznatijih nalazišta na svijetu, Stonehenge je kružna građevina od golemih kamenih blokova, a nalazi se u jugozapadnoj Engleskoj. Civilizacija koja je izgradila Stonehenge nije ostavila niti jedan jedini pismeni zapis o građevini, pa je Stonehenge predmet mnogih špekulacija. Prema dokazima, monumentalna je građevina izgrađena oko 2500. godine prije Krista. Još uvijek nije poznato koja je bila njegova svrha, ali mnogi pretpostavljaju da se radi o religioznom hramu. Danas je to popularna turistička destinacija u Engleskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook