Znanstvenici su pronašli fosile za koje vjeruju da pripadaju najstariji organizmima na Zemlji, javlja BBC.


Znanstvenici pretpostavljaju da su fosili stari između 3,77 i 4,28 milijardi godina, a pronađeni su u stijenama u Kanadi. To bi značilo da su se ovi organizmi na Zemlji pojavili nedugo nakon njezina formiranja, tj. nekoliko stotina milijuna godina prije organizama koji su se do sada službeno smatrali najstarijim.

Vezani članci Muškarac poginuo u Zagrebu Objavljeni detalji tragedije u Zagrebu: Muškarca zatrpala zemlja dok je kopao kanal, na mjestu preminuo Pronađeni fosili - 2 Kako je pao krijumčar neprocjenjivog blaga: "Rekao je da su bezvrijedni i da ih skuplja iz hobija. No bio je nervozan". Čuvao ih je na nevjerojatnom mjestu

Znanstvenici su svoje otkriće objavili u časopisu Nature.

Kao i sve tvrdnje o drevnom životu, i ova studija sporna. Ipak, tim znanstvenika vjeruje kako može odgovoriti na bilo kakve nedoumice.

Veličina mikroorganizama iz Quebeca je jedna desetina širine ljudske kose i sadrži značajne količine hematita - željezova oksidnog minerala ili "hrđe", piše BBC.

Profesor Matthew Dodd, koji je analizirao pronađene fosile na University Collegeu u Londonu, tvrdi da bi ovo otkriće moglo pruži novi uvid u porijeklo života na Zemlji.

"Ovo otkriće daje odgovor na jedno od najvažnijih pitanja koje je čovječanstvo ikada sebi postavilo - odakle dolazimo i zašto smo ovdje?", rekao je profesor Dodd. "Osjećam se vrlo ushićeno. U rukama držim najstarije životne forme, promatram ih i proučavam".

Fosili su pronađeni u slojevima kvarca u tzv. nuvuagittuqalnom podkornom pojasu (NSB). Radi se o prastarom oceanskom dnu koje sadrži neke od najstarijih vulkanskih i sedimentnih stijena na svijetu koji su poznati znanstvenicima.

U tom pojasu se nalaze neke od najstarijih stijena na svijetu, a nekada su bile bogate podmorskim geotermalnim izvorima. Ti su izvori i danas važno stanište mikroorganizama i ekosustav potpuno neovisan od sunčeve svjetlosti. Zbog bogatstva mineralima znanstvenici su prilično sigurni kako je život na Zemlji počeo upravo na takvim mjestima.

Fosile je pronašao prof. dr. Dominic Papineau.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju