Znanstvenici su pronašli fosile za koje vjeruju da pripadaju najstariji organizmima na Zemlji, javlja BBC.


Znanstvenici pretpostavljaju da su fosili stari između 3,77 i 4,28 milijardi godina, a pronađeni su u stijenama u Kanadi. To bi značilo da su se ovi organizmi na Zemlji pojavili nedugo nakon njezina formiranja, tj. nekoliko stotina milijuna godina prije organizama koji su se do sada službeno smatrali najstarijim.

Vezani članci Fail Dan planeta Zemlje odličan je podsjetnik da ljudi redovito gube u obračunu s prirodom Sat za planet Zemlju I hrvatski gradovi utonuli u mrak: Diljem svijeta obilježio se Sat za planet Zemlju

Znanstvenici su svoje otkriće objavili u časopisu Nature.

Kao i sve tvrdnje o drevnom životu, i ova studija sporna. Ipak, tim znanstvenika vjeruje kako može odgovoriti na bilo kakve nedoumice.

Veličina mikroorganizama iz Quebeca je jedna desetina širine ljudske kose i sadrži značajne količine hematita - željezova oksidnog minerala ili "hrđe", piše BBC.

Profesor Matthew Dodd, koji je analizirao pronađene fosile na University Collegeu u Londonu, tvrdi da bi ovo otkriće moglo pruži novi uvid u porijeklo života na Zemlji.

"Ovo otkriće daje odgovor na jedno od najvažnijih pitanja koje je čovječanstvo ikada sebi postavilo - odakle dolazimo i zašto smo ovdje?", rekao je profesor Dodd. "Osjećam se vrlo ushićeno. U rukama držim najstarije životne forme, promatram ih i proučavam".

Fosili su pronađeni u slojevima kvarca u tzv. nuvuagittuqalnom podkornom pojasu (NSB). Radi se o prastarom oceanskom dnu koje sadrži neke od najstarijih vulkanskih i sedimentnih stijena na svijetu koji su poznati znanstvenicima.

U tom pojasu se nalaze neke od najstarijih stijena na svijetu, a nekada su bile bogate podmorskim geotermalnim izvorima. Ti su izvori i danas važno stanište mikroorganizama i ekosustav potpuno neovisan od sunčeve svjetlosti. Zbog bogatstva mineralima znanstvenici su prilično sigurni kako je život na Zemlji počeo upravo na takvim mjestima.

Fosile je pronašao prof. dr. Dominic Papineau.