Domagoj Hajduković
Domagoj Hajduković Foto: Patrik Macek/Pixsell

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković u četvrtak je nakon sastanka s izvršnim potpredsjednikom EK Valdisom Dombrovskisom ocijenio da će inflatorni udar biti puno veći od 0,3 posto koliko predviđa EK te se založio za odgodu uvođenja zajedničke europske valute.


"Formalni kriteriji za uvođenje eura su više nego ispunjeni, no iako to podržavam, morao sam izraziti skepsu jer sumnjam u trenutak zbog  izraženih inflatornih pritisaka koje naši građani već osjećaju. Bojimo se da će ih uvođenje eura samo povećati i zbog toga smatramo da uvođenje eura treba odgoditi”, izjavio je Domagoj Hajduković.

Vezani članci Ilustracija Ova namirnica bez koje ne možemo mogla bi značajno poskupjeti: "Utjecaj toplinskog vala je drastičan" Zdravko Marić Danas ćemo saznati tečaj preračunavanja kuna u euro, Marić poručio: ''Ovo je povijesni dan za Hrvatsku''

Rekao je kako mu je Dombrovskis na pitanje koliki je predviđeni inflatorni udar zbog uvođenja eura odgovorio da će on biti u rasponu od 0,1 do 0,3 posto.

Inflacija neizbježna

"To je istina kada uzmemo u obzir sve izdatke koje će zahtijevati uvođenje eura poput POS-aparata, konvertiranja različitih programa i drugih. Međutim, poznavajući hrvatsku stvarnost, taj bi inflatorni pritisak mogao biti puno veći zbog zaokruživanja i preračunavanja cijena, koje će možda biti liberalno", kazao je i dodao kako je u drugim državama to donijelo inflaciju puno veću od 0,3 posto.

Hajduković kaže kako bi trebalo odgoditi uvođenje eura barem do stabilizacije energetskih i prehrambenih lanaca zbog rata u Ukrajini, ali i posljedica krize uzrokovane pandemijom. Neki inflatorni pritisci nevezani su za uvođenje eura, ali odgoda bi pospješila uvođenje eura. Ističe kako smo prilično neozbiljno shvatili uvođenje eura kada je riječ i iskorjenjivanju i sprječavanju nepoštenih trgovačkih praksi, kojih u Hrvatskoj ne manjka.

Andrej Plenković i Olaf Scholz Plenković nakon sastanka sa Scholzom: "Od 15. siječnja koristit ćemo samo euro"

Euro - 3 Spremni smo za euro! Hrvatska dobila zeleno svjetlo za ulazak u eurozonu

Nepoštene trgovačke prakse

Hajduković se pita zašto u Hrvatskoj ne bi postojale crne liste trgovaca koji se ne drže pravila na temelju čega bi građani mogli odlučivati kod koga kupovati. Takve prakse postojale su u nekim državama poput Slovačke, koja je imala prijelazni period više od godine dana. "Tamo su cijene bile izražene u obje valute, građani su se učili preračunavati te su prijavljivali one koji ne preračunavaju cijene na propisan način", rekao je Hajduković.

Dombrovskis se u Saboru sastao s predstavnicima četiri odbora - za europske poslove, financije i državni proračun, gospodarstvo te regionalni razvoj i fondove EU.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju