Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz švicarskog laboratorija

VIDEO Upoznajte Roboya, robota-dječaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su otkrili ambiciozan plan u kojem žele napraviti humanoidnog robota pomoćnika s umjetnim mišićima i sve to u samo devet mjeseci.

Inženjeri laboratorija za umjetnu inteligenciju Sveučilišta Zürich, nadaju se kako će im poći za rukom napraviti robota visokog 1,2 metra. Taj robot zvao bi se Roboy i zamišljen je da se doima poput djeteta, a svrha bi mu, između ostalog, bila i pomaganje starijim i bolesnim osoba.

Pročitajte i ovo Rochers-de-Naye tragedija u Alpama Majka s djecom otišla na planinarenje, a onda im se izgubio svaki trag: Pronađeni su mrtvi Slika nije dostupna Preliminarno izvješće Otkriven uzrok: Evo zašto je avion Croatia Airlinesa sletio na nos

>> VIDEO Robot koji ima kosti i mišiće!

Kako bi omogućili Roboyu da se kreće, navedeni tim izrađuje radikalne umjetne tetive. Na projektu surađuju s 15 partnera i preko 40 inženjera, a nadaju se kako će ga financijski izgurati pomoću navedenih partnera i takozvanog 'crowdfundinga', odnosno online prikupljanjem sredstava, prenosi Daily Mail.

Profesor Rolf Pfeifer, voditelj projekta, nada se kako bi Roboy jednog dana mogao postati prototip za uslužnu liniju robota, koji bi radili uz bok s ljudima. 'Zahvaljujući njegovoj konstrukciji, kao robota kojeg pokreću tetive isto kao i kod čovjeka, Roboy se kreće jednako elegantno kao i čovjek', tvrde inženjeri projekta.

Elemente poput brzih i glatkih pokreta ili debele, fleksibilne, ali istovremeno i meke kože, teško je rekonstruirati, dodaju inženjeri.

Tvrtke koje doniraju 55.000 dolara za razvoj projekta, zaradit će mjesto na robotu, na kojem će biti istaknut njihov logo. Pogledajte video u kojem se već nazire kako će Roboy izgledati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene