Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ogroman i vruć

VIDEO Ovo je novi SPEKTAKL na Suncu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA je objavila još jednu spektakularnu snimku u kojoj događaji na našem Suncu imaju glavnu ulogu. Ovaj put radi se o naprosto spektakularnom vatrenom mega-kanjonu.

Kad je prošlog mjeseca Sunce izbacilo u svemir materiju s površine, koja se protezala na čak 320.000 kilometara, to je izazvalo efekt vatrenog kanjona na njegovoj površini, a sve je snimio NASA-in satelit SDO, koji promatra Sunce.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jedinstven pogled VIDEO SPEKTAKULARNO: NASA zna kako spojiti dugu i Sunce Slika nije dostupna Katarza VIDEO Ništa od spektakla: Što se dogodilo s kometom?

Znanstvenici iz Centra za svemirske letove Goddard napravili su video u kojem su prikazane snimke 'vatrenog kanjona' na Suncu. Fenomen je snimljen 29. i 30. rujna.

>> FOTO Sunce kakvo još niste vidjeli

Sunce se uglavnom sastoji od plazme, koja je mješavina nabijenihi čestica i koja se formira kad se plin unutar Sunca toliko zagrije da se iz njegovih atoma počnu odvajati elektroni. kretanje tih nabijenih čestica formira snažna magnetska polja, iz kojih se izdižu kružne formacije i nasilne erupcije čestica s površine.

NASA-ini stručnjaci pojašnjavaju kako struktura na Suncu, koja podsjeća na kanjon, predstavlja magnetska polja, koja su držala sloj plazme iznad površine, prije nego se dogodila eksplozija.

Na video snimci crveni dijelovi sunca predstavljaju plazmu, koja je zagrijana na temperaturu od 50.000 stupnjeva Celzija. Žuti dijelovi pokazuju materiju koja prolazi kroz silnice magnetskog polja Sunca i koja je zagrijana na 555.000 stupnjeva Celzija.

Znanstvenici isto tako navode kako kako je temperatura na većem dijelu tog mega-kanjona oko nevjerojatnih milijun stupnjeva Celzija.

Pogledajte video.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene