Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znate li koliko asteroida snage atomske bombe godišnje padne eksplodira u zemljinoj atmosferi ili padne na površinu Zemlje? prema najnovijim podavima UN-ovog tijela za nadzor nuklearnog naoružanja, dva godišnje.


U periodu između 2000. i 2013. godine 26 asteroida snage najmanje jedne kilotone TNT-a ili eksplodiralo u Zemljinoj atmosferi, ili palo na površinu Zemlje. To je 10 puta više od očekivanja prema postojećim modelima frekvencije udara asteroida, prenosi New Scientist.

Vezani članci Papa Franjo u posjetu Nagasakiju (Foto: IPA/PIXSELL) - 1 Papa Franjo odao počast žrtvama u Hirošimi i pozvao na svijet bez nuklearnog oružja Japan obilježio 74. obljetnicu nuklearnog napada na Hirošimu (Foto: AFP) - 1 Tragedija koja je odnijela više od 140.000 života: Japan obilježio godišnjicu nuklearnog napada na Hirošimu

Eksplozije tih asteroida djelomično je zabilježila i mreža "Comprehensive Nuclear Test Ban Detection Network", koja kao što sugerira i ime prevedeno s engleskog, služi otkrivanju nuklearnih zabranjenih detonacija, odnosno tajnom testiranju nuklearnog oružja.

ZNANSTVENICI PRIZNALI 'Opasnije je nego što smo mislili'

Fundacija B612 te je podatke pretvorila u vizualizaciju koju možete pogledati u priloženom videu. Ista organizacija financira i i prvi privatno financiran teleskop za lov na asteroide.

Animacija je objavljena na Dan planeta Zemlje.

Valja napomenuti kako je velika većina tih asteroida zapravo eksplodirala visoko u Zemljinoj atmosferi te da na temelju tih novih podataka nije razlučivo je li povećan i rizik po čovječanstvo od udara asteroida, obzirom da su šanse da nas neki apokaliptični asteroid pogodi izrazito male i dalje.

Koja od svih 26 eksplozija u navedenom razdoblju je najveća, sigurno se pitate? Ne treba puno pogađati, jer odgovor je prošlogodišnja eksplozija asteroida iznad Čeljabinska, koja je bila snage 600 kilotona. Za usporedbu, atomska bomba koja je sravnila Hirošimu 1945. i pobila desetine tisuća Japanaca bila je jačine 15 kilotona.

Pogledajte animaciju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook