Obavijesti Video Pretražite Navigacija
To se ne viđa svaki dan

Tko sutra rano rani, moći će UŽIVO promatrati eksploziju supernove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Galaksija NGC 1566 nam upravo sad pruža spektakularan svjetlosni spektakl, a astronomi pretpostavljaju da je riječ o tipu 2 spernova eksplozije, koja se javlja u trenutku smrti zvijezde iznimno velike mase. Spektakl je popraćen golemim svjetlosnim isijavanjem.

Sve one koja zanima kako eksplozija supernove koja je u tijeku izgleda uživo, moći će to pratiti u petak, u ranim jutarnjim satima putem prijenosa UŽIVO na stranicama Slooh svemirskog opservatorija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neugodno susjedstvo Obližnja supernova može uništiti život na Zemlji Slika nije dostupna Na 160 milijuna svjetlosnih godina Moć razaranja: Otkrili novi tip supernove

Dotična zvjezdana eksplozija uočena je prošlog tjedna, a uočio ju je teleskop ASASSN (All Sky Survey for SuperNovae) pa je po njemu dobila i nazib ASASSN-14ha.

Astronomi ipak ne mogu sa sigurnošću reči o kakvoj se eksploziji radi, dok je temeljitije ne prouče. "Pokazuje sve elemente supernove u galaksiji koja je gotovo 40 milijuna svjetlosnih godina udaljena od nas", istaknuo je Bob Berman, astronom Slooha za Business Insider.

Jedino zvijezde s masom 8 do 50 puta većom od našeg Sunca mogu rezultirati tip 2 supernovama.

Astronomi su samo ove godine uočili već 100 supernova događaja pa se može reći da je taj svemirski fenomen često bilježen događaj. Ipak, ova eksplozija je prva za mjesec rujan, a i moći će se pratiti i uživo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene