Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Roy Sun mislio je da je nedodirljiv jer ga dugo vremena nitko nije otkrio kako je mijenjao jedinice u petice, no kada je prijevara otkrivena, uslijedila je kazna


Student Roy Sun ostvario je odlične ocjene tijekom posljednje godine studiranja na Purdue Universityju te je iz svih predmeta imao petice, iako je jako malo učio, a na predavanja je rijetko išao. No, Sun nije neki genijalac niti ima neku tajnu kako uz jako malo truda dobiti odlične ocjene, već je najobičniji prevarant koji je iskoristio hakerske taktike kako bi se dokopao lozinki koje profesori koriste za pristupanje računalnom sustavu fakulteta i unutar njega promijenio svoje ocjene.

Učenik hakirao školsko računalo i popravio svoje ocjene!

Vezani članci Poštanski sandučić, ilustracija Lažna bankarica operira po kućama: Pogledajte kako je prevarila vremešnog muškarca, ostao bez nekoliko desetaka tisuća kuna Dopisivanje, ilustracija Upoznala ga preko interneta i uplatila mu pola milijuna kuna. Posumnjala tek kad se prestao javljati

Dok nije sam promijenio ocjene u sustavu, Sun je imao sve jedinice te je tijekom izricanja presude za ovo kazneno djelo na sudu u Indiani prošlog tjedna priznao kako je bio 'zaslijepljen egom' i da se osjećao prilično arogantno dok je hakirao računala profesora.

'Mislio sam da sam nedodirljiv', rekao je tijekom suđenja, a osim što će morati vratiti diplomu s Purduea, zbog hakiranja računala i promjena ocjena u računalnom sustavu provest će i devedeset dana u zatvoru. Kako bi se dokopao lozinki profesora, Sun je zajedno sa studentima Mitsutoshijem Shirasakijem i Sujayom Sharmom provaljivao u njihove kabinete i na njihove tipkovnice instalirao keystroke loggere – male uređaje koji se instaliraju u tipkovnicu i putem kojih je mogao pratiti sve što su profesori pisali na računalima te se na taj način dokopao lozinki.

Problem je nastao kada je Shirasaki promijenio lozinke na računalima profesora te je pozvana i policija kojoj nije bilo teško pronaći krivca za hakiranje jer Shirasaki nije maskirao svoju IP adresu. Na Huffington Postu kažu kako su tijekom pretresa njegovog stana pronađeni keystroke loggeri i alat za provalu, a dodatnom istragom otkriveno je da su oni čak nekoliko godina mijenjali ocjene u računalnom sustavu fakulteta – Sun je čak i diplomirao, pri čemu cijelu posljednju godinu nije učio, nego je samo mijenjao ocjene u sustavu.

Student hakirao računalni sustav i pokušao lažirati rezultate izbora!

Na suđenju je rekao kako mu se, kada je na početku shvatio da može mijenjati ocjene bez ikakvih posljedica, činilo puno lakšim hakirati računala i upisivati si ocjene u sustavu, nego naporno raditi, učiti i ići na predavanja. Prije nego je otkrivena njegova prijevara on je s diplomom Perduea radio inženjerski posao i zarađivao 70 tisuća dolara godišnje, dok je nakon toga radio kao ispomoć u restoranima te je prošlo godine zaradio samo 1,500 dolara.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook