Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privatnost i na Facebooku

Samo za odabrane: Pogledajte kako otvoriti tajnu grupu na Facebooku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim klasičnih grupa koje su dostupne svima, na Zuckerbergovoj mreži možete pokrenuti tajne grupe koje će biti dostupne i vidljive samo članovima

Jedan od najvećih problema Facebooka jest nedostatak privatnosti – veliki broj korisnika uopće ne vodi računa o zaštiti svojih podataka tako da je sav sadržaj koji objavljuju na ovoj društvenoj mreži dostupan više od milijardu korisnika Zuckerbergove mreže.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gates izjavio 'Afganistansko-pakistanska granica sklonište je za Al Qaidu'

Također, dio korisnika Facebooka često prati i objavljuje brojne poruke, fotografije i druge osobne podatke u grupama koje prate te su ti podaci u javnim grupama dostupni svima, čak i ako sami korisnici imaju zatvoren profil.

Evo što treba učiniti ako stvarno želite da nešto ostane 'među nama'

No, za korisnike koji s prijateljima i drugim korisnicima Facebooka žele raspravljati o stvarima koje ih zanimaju, a ne žele da stvari o kojima pišu budu javno vidljive postoji rješenje – tajne grupe koje su dostupne samo osobama koje ih pokrenu i osobama koje pozovu u tu grupu. Na Mashableu su objavili upute za otvaranje tajnih grupa te je potrebno samo nekoliko jednostavnih koraka za otvaranje takve grupe u koju onda možete pozvati samo osobe koje vi želite i samo će tim osobama te grupe biti vidljive te će moći pregledavati i objavljivati sadržaj u njima.

Prvo je potrebno s lijeve strane početnog ekrana na Facebooku kliknuti na opciju 'Napravi grupu' te, kada se otvore opcije, upisati ime grupe, osobe koje želite dodati u grupu i odrediti privatnost. Ta grupa može biti otvorena (svima su vidljivi članovi i sadržaj), zatvorena (svatko može vidjeti grupu i članove, ali samo članovi mogu vidjeti objave) te – tajna koja je vidljiva samo članovima i u kojoj samo članovi mogu vidjeti objave, osobe koje su u grupi i objave unutar grupe.

Odaberite tajnu grupu, nazovite je nekim imenom, odaberite prijatelje za koje želite da budu u toj grupi i kliknite 'Kreiraj' u donjem desnom kutu okvira s opcijama. Nakon toga trebate odabrati ikonu grupe (ovu opciju možete i preskočiti) i grupa je osnovana te će se ikona grupe pojaviti na lijevoj strani vaše početne stranice Facebooka među ostalim grupama koje ste osnovali, odnosno kojima ste članovi. Unutar same grupe možete promijeniti njen izgled – prijeđite mišem preko gornje desne strane stranice i pojavit će vam se opcija koja vam daje mogućnosti odabira glavne fotografije ove grupe (možete je uploadati s računala ili koristiti neku iz grupnih fotografija).

Novi trend: Otkrivanje najvećih tajni na Facebooku!

Možete uređivati i ostale opcije koje se nalaze u vrhu stranice (ispod glavne slike) – dodajte opis grupe (tu možete vidjeti sve članove, dodati nove prijatelje i vidjeti prijedloge prijatelja koje možete dodati grupi), kreirajte događaje, uploadajte fotografije, videozapise i dodajte datoteke. Također, pod opcijama koje se nalaze s desne strane moguće je dodatno urediti postavke grupe pa joj tako možete mijenjati ime, privatnost, postaviti mail adresu grupe, odrediti tko može objavljivati sadržaj, dodavati i odobravati nove članove grupe i slično, a na kraju je potrebno kliknuti opciju 'Spremi' kako bi se potvrdile te promjene.

Koristite li već ovakve tajne grupe na Facebooku ili, poput puno korisnika ove društvene mreže, vjerujete da na Facebooku ništa nije tajno i da privatnost ne postoji? 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene