Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1,2 milijarde lozinki

Hakeri u akciji: Najveća krađa korisničkih podataka u povijesti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hakeri koje je jedna sigurnosna kompanija nazvala CyberVor grupom dokopali su se čak 1,2 milijarde korisničkih imena i lozinki s brojnih stranica i servisa.

Ruski kriminalci i hakeri počinili su 'najveću krađu korisničkih podataka u povijesti' te su se dokopali čak 1,2 milijarde korisničkih imena i lozinki te više od 500 milijuna e-mail adresa s oko 420 tisuća web stranica. Ove informacije otkrila je sigurnosna kompanija Hold Security, a prenijeli su ih na Venture Beatu – konkretne informacije o stranicama s kojih su ukradeni podaci nisu objavljene (kako bi se zaštitile te kompanije i njihovi korisnici) te je jedino poznato da, prema do sada poznatim podacima, ova hakerska grupa nije povezna s ruskom vladom.

Pročitajte i ovo Ilustracija imao 2,3 promila Neobičan ulov prometnih policajaca: Pijan i bez vozačke vozio ukradeni autobus Nasilnik zaposlenicama prijetio nožem naoružan nožem Drama u ljekarni: Razbojnik ozlijedio dvije žene i ukrao kutiju lijekova, pohod nastavio u domu zdravlja

Velika prijetnja američkoj ekonomiji: Ruski hakeri postavili 'digitalnu bombu'

'Bez obzira na to jeste li računalni stručnjak ili tehnofob, dok god imate pohranjene podatke negdje na webu, postoji mogućnost da su ti podaci ugroženi', upozorili su iz Hold Securitya te dodaju da hakeri podatke nisu morali ukrasti direktno od samih korisnika, već su ih se mogli dokopati s drugih servisa i stranica, bez ikakvog znanja samih korisnika.

Također, na udaru ruskih kriminalaca nisu se našle samo stranice velikih kompanija (lista napadnuti stranica uključuje 'brojne lidere u svim industrijama'), već i brojne manje web stranice i servise s kojih su ukrali podatke o korisnicima, odnosno nabavili su ih na crnom tržištu.

Inače, Hold Security zaslužan je za prošlogodišnje otkrivanje krađe podataka Adobea kojem su hakeri u velikom napadu ukrali brojne osobne informacije milijuna korisnika.

Iz ove kompanije kažu kako hakerska grupa koja je izvela ovaj napad nema ime te su ih oni nazvali CyberVor (vor na ruskom znači lopov), a oni su na početku skupili čak 4,5 milijardi podataka – veliki broj se ponavljao (brojni korisnici na različitim stranicama i servisima koriste ista korisnička imena i lozinke) pa ukupna brojka iznosi oko 1,2 milijarde jedinstvenih podataka.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene