Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Robovi operatera

SAD: Zabranjeno 'dekodiranje' mobilnih telefona!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U SAD-u danas stupa na snagu zakon kojim se zabranjuje otključavanje mobilnih telefona bez prethodne dozvole mobilnih operatera

Amerikanci koji od danas kupe mobilni telefon koji je zaključan na neku mrežu (tj. može raditi samo s karticom mobilnog operatera čiji su mobitel kupili) i otključaju ga kako bi ga mogli koristiti i s karticama drugih mobilnih operatera – prekršit će zakon!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak operatera i Vlade Splasnula ljutnja: Porez za mobilne operatere ostaje

Odluka da otključavanje mobilnih telefona postaje ilegalna donesena je još u listopadu izmjenom Digital Millennium Copyright Act (DMCA) zakona, uz rok odgode od tri mjeseca kako bi se korisnici pripremili za njega.

Evo zašto mobilni operateri ne vole Facebook!

Taj rok od tri mjeseca ističe danas te će mobilni korisnici od danas telefone moći otključati samo uz dozvolu mobilnih operatera od kojih su kupili telefone i koji su ih i sami zaključali. Na Cnetu kažu da u ovom zakonu stoji da korisnike ‘nitko ne prisiljava na kupovinu zaključanih telefona’ – takvi su telefoni jeftiniji u odnosu na otključane modele, ali korisnici moraju potpisati ugovor s mobilnim operaterom (najčešće dvogodišnji) te operateri na taj način pokriju troškove niže cijene telefona.

Korisnici u SAD-u putem društvenih mreža i komentara na internetskim stranicama kritizirali su ovaj zakon te im nije jasno zašto im je zabranjeno otključati telefon koji su platili i koji je njihov.

Dio njih je ljut zato što će imati problema prilikom putovanja u inozemstvo jer neće moći koristiti kartice inozemnih operatera, neki su zabrinuti jer smatraju da će u budućnosti imati problema prilikom promjene mobilnog operatera, dok je većina ljuta jer smatraju da se nitko nema pravo miješati u njihove privatne stvari i zabraniti da im da s telefonom kojeg su platili rade ono što hoće te kažu da će na ovaj način postati ‘robovi operatera’.

FOTO Telefoni koji bi trebali obilježiti 2013. godinu!

Naime, na Cnetu vjeruju da bi korisnici koji sami otključaju telefon mogli od mobilnih operatera dobiti e-mail s upozorenjem da je to protuzakonito te se mobilni korisnici u SAD-u pitaju kakve će biti sankcije za ovakvo kršenje zakona. Oni koji ne žele robovati mobilnim operaterima imaju mogućnost kupovine otključanih telefona, no takvi su telefoni, naravno, puno skuplji.

Tako oni koji žele kupiti npr. novi model iPhonea uz potpisivanje ugovora s operaterima mogu ga dobiti po cijeni od 199 dolara, dok je cijena tog uređaja u slobodnoj prodaji puno veća te se za njega mora izdvojiti čak 649 dolara. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene