Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Facebook 'ubio' SMS?

Evo zašto mobilni operateri ne vole Facebook!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto slanja SMS-ova koje mobilni operateri naplaćuju, sve više korisnika komunicira besplatno – putem Facebooka

Facebook je promijenio način na koji više od 800 milijuna korisnika diljem svijeta svakodnevno komunicira, a s obzirom da je komunikacija putem ove društvene mreže besplatna (iako bi Zuckerberg uskoro mogao početi naplaćivati neke opcije), korisnici se sve više dopisuju putem Fejsa i šalju sve manje SMS poruka, što direktno utječe na zaradu mobilnih operatera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "odlično je funkcioniralo" Udruga hrvatskih pacijenata Berošu: "Zašto ste ukinuli SMS poruke? Vraćamo se u kaos" Slika nije dostupna Prijavite ih! Zovu vas razne agencije ili trgovci i nude stvari koje vas ne zanimaju? Ima i tome lijeka, riješite se neželjenih poziva

Ove je informacije objavila konzultantska kompanija Strand Consult u kojoj posebno ističu podatak da više od 420 milijuna ljudi Facebooku pristupa putem mobilnih telefona te im je puno jednostavnije i jeftinije poruku poslati direktno s Facebooka umjesto slanja SMS-ova koje će im operateri naplatiti.

Iako danas besplatno možemo komunicirati putem velikog broja mreža i servisa poput Googlea, Skypea, Twittera, MSN-a i drugih, u Strand Consultu ističu da, zbog velikog broja korisnika (i posebno velikog broja mobilnih korisnika) mobilne operatere najviše brine Facebook i komunikacija putem ove društvene mreže.

U ovoj kompaniji čak kažu da danas možemo usporediti utjecaj Facebooka na mobilnu industriju s načinom na koji je internet utjecao i promijenio medijsku industriju. Ipak, u odnosu na razdoblje od prije nekoliko godina, operateri sada korisnicima naplaćuju korištenje mobilnog interneta, što im predstavlja dodatan prihod i djelomično kompenzira gubitak manjeg slanja SMS-ova.

Također, sve više mobilnih operatera prilagodilo se Facebooku i ostalim besplatnim servisima za razmjenu poruka predstavivši različite pakete u koje su, za određenu svotu, uključene besplatne minute, internetski promet i određeni broj ili čak neograničene besplatne poruke.

U Strand Consultu navode primjer Danske u kojoj veliki broj mobilnih korisnika kupuje mjesečne SMS pakete tako da se ne brinu oko broja poruka koje šalju niti oko dodatnih troškova.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene