Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za 5 godina

Kompjutori će vas mirisati, slušati i vidjeti: Spremni?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Današnji pametni telefoni i računala imaju doista mnoštvo mogućnosti, no za pet godina moći će još i više.

Računalna kompanija IBM najavljuje da će računala za pet godina biti 'svjesnija' svijeta oko sebe i moći će se bolje nositi s promjenama. U IBM-u svake godine predviđaju pet novih trendova koji bi se u računarstvu trebali pojaviti za pet godina. Ove su godine predvidjeli pet trendova koji odgovaraju pet ljudskih osjetila. Računala bi tako uskoro mogla vidjeti, čuti, okusiti, namirisati i dodirnuti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "200 godina zaostatka" Crtao po ploči, a onda zapanjio: Vučić u govoru odao priznanje Hrvatskoj Vrtić u Vukovaru (Foto: Dnevnik.hr) Doseljavaju se nove obitelji Napokon dobre vijesti: Ovaj je grad donedavno gubio stanovništvo, ali ove je godine broj prvašića rapidno porastao

Tih je pet osjetila zapravo dio jednoga koncepta, a to je kognitivno računarstvo, koje zapravo pokušava računalni svijet učiniti što sličnijim ljudskom svijetu. 'To je potpuno drukčiji način 'razmišljanja' računala', kaže Bernie Meyerson iz IBM-a za Mashable. 'Morate promijeniti način na koji razmišljate o prikupljanju podataka. Ne možete samo fotografirati nešto i onda tu fotografiju spremiti kao datoteku. Morate fotografiju promatrati u cijelosti, umjesto kao skupinu bitova', objasnio je.

>> Modernizirali se: HEP uveo superbrzi internet!

Ono što kognitivno računarstvo razlikuje od uobičajenog jest da on svoje greške može ispraviti. 'Kognitivni se uređaj namjesti i pokrene, ali on nastavlja 'promatrati'. I to je drukčije, jer on statistički izračunava krajnji rezultat. Međutim, ukoliko mu vi kažete da je rezultat pogrešan, on će ponovno izračunati iste vrijednosti, uzeti u obzir što ga je dovelo do krivog rješenja i na kraju doći do ispravnog', kaže Meyerson.

Meyerson, međutim, objašnjava kako i dalje postoji velika razlika između kognitivnog računarstva i istinske umjetne inteligencije. 'Ovo je pomoćna tehnologija. Ne može funkcionirati zasebno. Mora imati čovjeka koji će njome upravljati. Nije inteligentnija, samo ima veću propusnost i to je ono što čini ogromnu razliku između umjetne inteligencije i kognitivnoga računarstva', zaključio je Meyerson.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene