Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optička telekom. mreža

Modernizirali se: HEP uveo superbrzi internet!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HEP je izgradio ultrabrzu optičku telekomunikacijsku mrežu, sposobnu za prijenos podataka brzinom 100 gigabita. Nastavak je to Vladine politike razvoja infrastrukture širokopojanog pristupa i usluga u hrvatskoj.

HEP je u ultra brzu optičku mrežu investirao 25 milijuna kuna, a moći će je koristiti telekomunikacijski operateri, državne institucije, javni sektor i drugi, stoji u priopćenju za medije HEP-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija EU financira samo dio Vozači na rubu živaca zbog raskopanih cesta: ''Radovi negdje traju već treću zimu, a novca za dovršetak nema'' Račun Stiglo i pojašnjenje Zašto jedan račun dolazi kasnije od ostalih? "To traje duže vrijeme. Ne znam u čemu je problem"

>> HT mreža spremna za 4G pametne telefone

Bez takve optičke infrastrukture, neće biti moguće izgraditi FTTH (Fiber To The Home) rješenja, koja su namijenjena malim i srednjim tvrtkama, manjim uredima i građanstvu. FTTH predstavlja novi trend na telekomunikacijskom tržištu, jer je postojeća bakrena infrastruktura dosegnula svoje granice razvojem xDSL tehnologija.

HEP svoju optičku mrežu konstantno nadograđuje prilikom svake obnove dalekovoda i izgradnje elektroenergetskih pravaca.

Koristi se i DWDM tehnologija (Dense wavelength division multiplexing), koja se bazira na korištenju svojstava i karakteristika ponašanja svjetlosti unutar optičke niti. Primjer toga je korištenje svjetlosti različitih valnih duljina (boja), kako bi se prenijele velike količine podataka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene