Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinje CES

Počinje najveći tehnološki sajam: Pogledajte što možemo očekivati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pažnja ljubitelja tehnologije usmjerena je u Las Vegas i najveći tehnološki sajam - Consumer Electronics Show

Kao i početkom svake godine, pažnja ljubitelja tehnologije ovog će tjedna biti usmjerena prema Las Vegasu gdje će 8. siječnja početi najveći sajam potrošačke elektronike na svijetu - Consumer Electronics Show (CES). Brojne će kompanije na njemu predstaviti računala, telefone, tablete, televizore i brojne druge uređaje koji bi ove godine trebali dominirati IT tržištem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konkurencija iskustvu u kino dvorani Slika nije dostupna Internet iz fotelje

Ono što sigurno možemo očekivati jest veliki broj računala koja rade na posljednjoj verziji Microsoftova operativnog sustava Windows 8. Osim klasičnih stolnih i prijenosnih računala, brojne kompanije trebale bi predstaviti i hibridne modele između prijenosnih računala i tableta, ali i all-in-one računala koja će imati ekrane osjetljive na dodir.

Većina laptopa u budućnosti će imati ovakve ekrane

S obzirom na neka ranija predviđanja da ćemo u budućnosti viđati sve više prijenosnika s ekranima kojima ćemo moći upravljati dodirom, za pretpostaviti je da ćemo vidjeti i neke modele klasičnih prijenosnika koji će imati ekrane osjetljive na dodir.

Osim Windows 8, odnosno Windows RT tableta, sigurno je da možemo očekivati i brojne tablete koji će raditi na Googleovom Androidu - možda čak i toliko spominjani Samsungov Galaxy Note 7 s kojim će Samsung proširiti Note seriju te Asusov 10,1 inčni tablet.

Jedna od glasina koja se internetom proširila krajem prošle godine je da Acer priprema tablet sa sedam inčnim ekranom koji bi trebao koštati samo 99 dolara, a i Google navodno priprema novi model Nexus tableta koji će imati istu povoljnu cijenu od 99 dolara. Iako trenutno nema nikakvih službenih informacija o ovim uređajima, nadamo se kako će ih Acer i Google predstaviti već na CES-u i time izazvati Apple i iPad čiji 7,9 inčni iPad mini košta 329 dolara.

Može li ovaj tablet ugroziti dominaciju iPada?

Ovogodišnji CES obilježit će i veliki pametni telefoni, odnosno hibridi između smartphonea i tableta - phableti. Prema dosadašnjim informacijama takav model priprema Huawei te bi njihov Ascend Mate trebao imati ekran dijagonale čak 6.1 inča i radit će na snažnom 1,8GHz četverojezgrenom procesoru, a od ove kompanije možemo očekivati i modele Ascend W1 (koji će raditi na Windows Phone 8 operativnom sustavu) i Ascend D2.

Svoje adute trebao bi predstaviti i Sony te su se na internetu prije nekoliko dana već pojavile fotografije njihova dva top modela koje bi trebali predstaviti na CES-u - Xperia Z (do sada poznat kao Yuga) i Xperia ZL, od kojih bi Xperia Z trebao imati Full HD ekran dijagonale pet inča te LG koji bi trebao predstaviti model Optimus G2.

FOTO Telefoni koji bi trebali obilježiti 2013. godinu!

Model s pet inčnim ekranom na CES-u bi trebao predstaviti i ZTE te bi njihov Grand S trebao biti najtanji pet inčni telefon do sada predstavljen.

Na mreži smo do sada mogli pročitati glasine i o brojnim drugim telefonima koje pripremaju mobilne kompanije, no neće svi svoje najjače adute predstaviti ovog tjedna u Las Vegasu, već će dio kompanija najave novih modela sačuvati za veljaču kada će se u Barceloni održati najveći mobilni sajam na svijetu - Mobile World Congress.

Kao i svake godine, jedna od najzastupljenijih kategorija na Consumer Electronicu Showu bit će televizori te ove godine, osim brojnih ‘običnih’ modela, očekujemo i pametne televizore (Google u suradnji s partnerima priprema nove Google TV uređaje), 3D modele, OLED televizore te modele s Ultra HD, odnosno 4k rezolucijom. Jedan od televizora koji naročito očekujemo jest Samsungov misteriozan uređaj kojeg su iz ove kompanije najavili teaser videom i za kojeg kažu da će to biti ‘TV kakvog svijet još nije vidio’.

Samsung priprema TV ‘kakav svijet još nije vidio’

Novitete na CES-u predstavit će i automobilske kompanije koje rade na sve jačoj integraciji tehnologije i automobila, gamerske kompanije (iako ne treba očekivati revolucije ili novosti poput novih konzola), proizvođači fotografske opreme (najzanimljivijim se čini Polaroidov digitalac s izmjenjivim objektivima koji radi na Androidu), Nvidia priprema novu mobilnu platformu Tegra 4 te brojne druge kompanije koje će nam prikazati stotine (zanimljivih) uređaja iz svijeta potrošačke elektronike.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene