Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ava 500

FOTO Ovaj bi robot mogao zamijeniti vaše šefove i kolege s posla!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahvaljujući robotu Ava 500 ljudi bi iz svog doma mogli prisustvovati sastancima i šetati se uredima i tvornicama u drugim državama.

Za nekoliko godina poslovni sastanci mogli bi izgledati potpuno drugačije nego danas te bi šefove ili neke od zaposlenika na tim sastancima mogli mijenjati – roboti. Naime, umjesto da troše novac na putovanja iz drugih gradova ili država, bit će dovoljno samo unajmiti (ili kupiti) posebnog robota koji će moći prisustvovati sastancima i koji će se moći kretati po dvoranama, tvornicama i slično te će na taj način osoba koja upravlja robotom moći točno vidjeti kako izgleda situacija 'na terenu', što danas nije moguće putem običnih video konferencija na kojima se koriste samo računala i programi poput Skypea.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premijerova turneja Nakon posjeta Oracleu: Želimo čelnicima tih tvrtki pokazati da smo Vlada koja zna što hoće Slika nije dostupna Ali ne istog trenutka... Grčić: Premijerov put u SAD dobar je povod za ostvarenje projekata

VIDEO Boje ih se i poštuju više nego ljude: ONI upravljaju prometom

Ovaj robot nazvan Ava 500 razvili su zajedno iRobot i Cisco te je njegova testna verzija predstavljena još sredinom prošle godine kada su iz ovih kompanija najavili kako su 'mogućnosti ovog robota beskonačne'. Ovog tjedna Ava 500 robot postao je službeno dostupan na nekim tržištima (SAD, Kanada i određene europske zemlje) i to po prilično velikoj cijeni – kompanije će ga moći kupiti za 69,500 dolara, odnosno moći će ga iznajmiti za 2,500 dolara mjesečno.

Robot je opremljen posebnim softverom koji mapira sve prostorije u kojima se nalazi kako bi se po njima mogao nesmetano kretati (robotom se upravlja putem aplikacije za iPad), bez da se sudara s predmetima u njima, a na vrhu se nalazi ekran dijagonale 21,5 inča i kamera putem koje će osoba s druge strane ekrana moći pratiti sve što se događa.

Iz iRobota kažu da će na ovaj način menadžeri i direktori moći upravljati kompanijama s udaljene lokacije na jednak način kao da se nalaze u kompaniji, odnosno zaposlenici će cijeli posao moći obavljati od kuće, ali će moći prisustvovati svim sastancima i biti 'ravnopravni dio tima'. Brojne su mogućnosti s kojima bi Ava 500 mogla olakšati živote pa bi se tako ovaj robot mogao koristiti i za popravke strojeva u tvornicama – umjesto da majstori izlaze na teren, oni uz pomoć ovog robota mogu izaći na teren, vidjeti u čemu je problem i objasniti kako riješiti taj problem, on se može koristiti na fakultetima (profesori iz drugih gradova bi na ovaj način mogli održavati predavanja), za održavanje korporativnih treninga i slično.

Gates upozorava: Dolaze velike promjene na koje NISMO spremni!

Ava 500 robot posljednjih je mjeseci testiran u nekim velikim svjetskim kompanijama i pokazao se prilično uspješnim, a s vremenom možemo očekivati poboljšanje ovog modela, kao i nove modele koji će imati nove opcije i, vjerojatno, bolji i atraktivniji dizajn.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene