Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tehnološki milijarderi

Oni svoje bogatstvo NEĆE ostaviti potomcima, već će ga donirati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oni imaju puno više novca nego što će ih njihove obitelji ikada trebati te ga žele potrošiti kako bi pomogli u rješavanju velikih svjetskih problema

Brojni milijarderi i milijunaši vole se hvaliti svojim bogatstvom i kupovati iznimno skupe stvari – od privatnih zrakoplova pa do cijelih otoka, no dio bogataša ima puno veće i plemenitije planove s milijardama koje su zaradili. Novinari Business Insidera objavili su popis najvećih dobrotvora koji su zaradili veliki novac u IT industriji i koji većinu tog novca neće ostaviti potomcima, već će ga donirati u humanitarne svrhe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najbogatiji čovjek na svijetu Ponovio svoje upozorenje: ''Svijet treba dobro razmisliti'' Slika nije dostupna Forbesova lista Još malo pa stotka: Bill Gates opet najbogatiji na svijetu

Bill Gates: Donirat ću svoje bogatstvo, novac mi ne znači ništa

Bill Gates – osnivač Microsofta više je puta naglašavao kako svoje bogatstvo od 79 milijardi dolara neće ostaviti svojoj djeci, već će njima pripasti jako mali dio, oko deset milijuna dolara svakome. On smatra kako ostavljanjem velike količine novca uopće ne bi učinio uslugu svojoj djeci, već će svoje milijarde donirati u humanitarne svrhe putem organizacije Bill & Melinda Gates Foundation koju je osnovao još 1994. godine, a zajedno s Warrenom Buffetom vodi 'Giving Pledge' kampanju s ciljem poticanja drugih milijardera na doniranje bogatstva u humanitarne svrhe.

Steve Case – osnivač AOL-a svoj novac donira u projekte s ciljem razvoja tehnologije, a još 1997. godine osnovao je Case Foundation čiji je cilj korištenje tehnologije u filantropske svrhe te je također dio 'Giving Pledgea'. On i njegova žena Jean više su puta napomenuli kako 'dijele mišljenje kako se od onih kojima je puno dano, puno i očekuje' te da su posvećeni tome da naprave što je više moguće s novcem i resursima koji su im dostupni.

Marc Benioff – izvršni direktor Saleforcea nedavno je lansirao kampanju SF Gives čiji je cilj potaknuti tehnološke kompanije na skupljanje deset milijuna dolara za neprofitne udruge San Francisca. Također, potiče i druge korporacije da slijede njegov 1/1/1 model prema kojem bi trebali donirati jedan posto svog bogatstva, jedan posto vremena zaposlenika i resursa u humanitarne svrhe. Zajedno sa ženom donirao je 200 milijuna dolara dječjoj bolnici u San Franciscu.

Irwin Jacobs – osnivač Qualcomma do sada je u humanitarne svrhe donirao oko 500 milijuna dolara, dio je kampanje 'Giving Pledge', a obećao je i da će donirati najmanje polovicu svojih milijardi koje je zaradio vodeći ovu tehnološku kompaniju. Izvršni direktor ove kompanije trenutno je njegov sin Paul koji drži 1,5 milijuna dionica, dok Irwin i dalje drži čak 26 milijuna dionica Qualcomma.

Gates će donirati 750 milijuna dolara za borbu protiv AIDS-a

Pierre Omidyar – osnivač eBaya i njegova žena jedni su od 'najdarežljivijih ljudi' u IT industriji koji su do sada donirali više od milijardu dolara. Tvrde kako je njihov pogled na život jako jednostavan – imaju puno više novca nego što će ih njihova obitelj ikada trebati te nema potrebe da ga čuvaju kada ga mogu upotrijebiti danas kako bi pomogli u rješavanju velikih svjetskih problema. Također, oni su i najveći privatni donatori u borbi protiv krijumčarenja ljudi.

Gordon Moore – jedan od osnivača Intela do sada je također darovao više od milijardu dolara te je polovicu svog bogatstva 'uložio' u osnivanje Moore Foundationa 2001. godine. On i žena također su dio 'Giving Pledgea', a putem svoje fondacije do sada su najviše novca darovali zaštiti okoliša, zdravstvu te zajednici San Francisca.

Elon Musk – izvršni direktor Tesle već je darovao većinu svog bogatstva za razvoj obnovljivih izvora energije, znanstvene projekte, edukaciju inženjera i bolnicama, a kao i mnogim bogatašima, njegova plaća u kompaniji iznosi samo jedan dolar.

Larry Page – šef internetskog giganta Google nedavno je rekao da bi svoje bogatstvo, umjesto djeci, radije donirao poduzetnicima poput Elona Muska koji sa svojim idejama mogu mijenjati svijet. Rekao je kako je puno zaposlenika Googlea jako bogato, ali oni i dalje rade jer žele mijenjati svijet na bolje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene