Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obećanje u Davosu

Gates će donirati 750 milijuna dolara za borbu protiv AIDS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najbogatijih ljudi svijeta, Bill Gates, obećao je donirati 750 milijuna dolara za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

Svoju je odluku objavio na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu. Skupom dominira dužnička kriza u Europi i usporavanje gospodarstava najrazvijenijih zemalja svijeta. Sudionici foruma pozivaju političare da poduzmu odlučne mjere kako bi se spasila zajednička europska valuta.

Pročitajte i ovo Štrajk strojovođa Plan vlade propada Štrajk strojovođa Njemačku će stajati basnoslovni iznos? Nemoguće je toliku količinu prometa preseliti na ceste Slika nije dostupna Sebastian Kurtz Austrijska odluka o izbjeglicama je 'poziv na buđenje' Bruxellesu

Na raspravama sudjeluje više od dvije i pol tisuće šefova država i vlada, ministara, gospodarstvenika i ekonomista. Razgovara se o budućnosti kapitalizma i usporavanju najrazvijenijih svjetskih gospodarstava.

Otvarajući skup, jučer je, njemačka kancelarka Angela Merkel reklae da su potrebne značajne reforme europskog projekta kako bi se riješila kriza koja je na rub sloma dovela zajedničku europsku valutu. 'Moramo biti spremni usuditi se na više Europe', rekla je kancelarka.

Čelnica prve europske ekonomske sile je na otvorenju Svjetskog gospodarskog foruma izjavila kako smatra da je put kojim je, u rješavanju dužničke krize, do sada išla Njemačka - dobar put, prenio je France presse.

Odbacila je pritisak ostalih sudionika da se poveća fond za spašavanje eurozone. Izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde pozvala je ovaj tjedan Berlin na dvostruko uvećanje kriznog fonda za spašavanje eura, kako bi privremeni i stalni fond za spašavanje dosegli jedan bilijun eura.

'Sada kažu ... da bi trebao biti dvostruko veći', rekla je Merkel. 'Da je dva puta veći, vjerovali bi vam. A neki kažu da bi čak trebao biti tri puta veći, jer bi nam onda tek vjerovali. A ja se uvijek pitam kako dugo će trajati ta vjerodostojnost, i kada će i ona prestati. Ono što ne želimo u Njemačkoj, jest situacija u kojoj nešto obećajemo što ne možemo ispuniti, a i zato što, ako Njemačka obeća nešto što se ne može ispuniti, ako to tržišta jako napadnu, onda će Europa ostati zbilja ranjiva', kazala je kancelarka.

Ponovila je kako smatra da je za osiguranje tržišta ključno ponovno uspostaviti izgubljeno povjerenje u politiku vlada. Također je kazala kako bi još viši stupanj europske integracije na kraju mogao znatno pridonijeti rješenju dužničke krize.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene