Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronašao i nestali Airbus

Matematički teorem, star 250 godina, mogao bi pronaći MH370?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zona potrage za nestalim Boeingom prostire se na stotine tisuća četvornih kilometara u Indijskom oceanu. No, možda jedan matematički teorem može pomoći.

Thomas Bayes, engleski prezbiterijanski ministar, je prije 250 godina napravio matematički teorem, koji bi mogao napraviti nešto što ne može čitava armada satelita, zrakoplova i brodova - procjeniti lokaciju gdje bi se nestali malezijski zrakoplov mogao nalaziti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Crna obljetnica Misterij i godinu dana od nestanka: 'Bol obitelji ne može se opisati, još teže podnijeti' Slika nije dostupna Novi 'svjedok' 'Vidjela sam avion kako tone, ne bih lagala, vraćala sam se iz svetog grada!'

Bayes, koji je bio veliki štovatelj Isaaca Newtona i znantvenika tog doba, puno je razmišljao o vjerojatnosti te je razvio matematički teorem za kombiniranje različitih vjerojatnosti.

Pokazuju isti zrakoplov na tri mjesta: Iluzije satelitskih snimaka

Iako ga nije lako objasniti laiku, to je pokušao učiniti Arnold Barnett, statističar s MIT-ja, prenosi npr.org. "Zamislite da netko u drugoj prostoriji baci kocku te da vas pitaju koja je vjerojatnost da dobije broj pet na toj kocki. Rekli biste da su šanse 1 u 6. Sad pretpostavite da netko uđe u vašu prostoriju i doda na to kako je dobiven broj na kocki neparan ali da se ta osoba ne sjeća koji je bio. kako su samo tri neparna broja na kocki, šansa da je dobivena petica penje se na 1 u 3", pojasnio je Barnett.

Bayesov teroem je formalan način kako napraviti reviziju prve vjerojatnosti, uzimajući informacije iz informacije o dobivenom neparnom broju. Teoremom se analiziraju znanstveni rezultati, ali se njime i traže stvari. Tvrtka Metron Corp. koristila je isti teorem u potrazi za svime, od potonulih podmornica do blaga na dnu mora.

Isti teorem se koristio i u potrazi za Air Franceovim Airbusom na letu 447, koji se srušio u Atlantski ocean 2009. godine. Prvotno nije dao rezultate, ali nakon dvije godine i revizije mape potrage, krenulo se od samog vjerojatnog centra i avion je pronađen za četiri do pet dana. Šanse su bile 1 u 10.

Ta priča pokazuje snagu i slabosti Bayesovog teorema, koji je smiren i bez emocija, ističe Barnett. On može pokazati neke stvari koje nismo niti uočili ili shvatili dotad.

No sam teorem dobar je i koristan koliko i činjenice koje uzima. Kod nestalog malezijskog zrakoplova, pravi problem bi moglo biti samo more, jer južni dio Indijskog oceana je velik, dubok i sklon lošem vremenu. Zrakoplovi potrage mogu previdjeti neke stvari, brodovi mogu preći preko ostataka, a da to i ne primjete.

To ostavlja velik prostor za nesigurnost, no Barnett smatra kako Bayesov teorem ipak ima nešto za ponuditi u potrazi za nestalim Boeingom 777. Čak ako i predvidi široko područje za pretraživanje, bit će bolje nego pretraćžiti čitav Indijski ocean.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene