Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cyber ratovi

Misteriozna 'Jedinica 61398' ponovo udara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka sigurnosna kompanija Mandiant upozorava kako su kineski hakeri ponovno počeli s napadima na američke državne agencije i kompanije.

Prije nekoliko mjeseci jedna je američka sigurnosna kompanija otkrila kako je izvor velikog broja cyber napada na državne agencije i privatne kompanije u toj zemlji misteriozna Jedinica 61398 iz Šangaja s kojom upravlja kineska vojska. Prema tim informacijama, kineski su hakeri u proteklih nekoliko godina napali najmanje 141 kompaniju i organizaciju (na udaru su organizacije većinom iz SAD-a) te su ukrali više od 100TB podataka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ako se zaoštri situacija… CYBER RAT Ruski i ukrajinski hakeri već počeli s napadima! Slika nije dostupna Pravila cyber ratovanja Ne napadajte bolnice i nuklearne elektrane!

Misteriozna kineska 'Jedinica 61398' izvela seriju hakerskih napada

Iz sigurnosne kompanije Mandiant, koja je prva objavila kako iza velikog broja hakerskih napada stoje upravo kineski hakeri kažu da su, nakon što je priča o Jedinici 61398 izašla u javnost, cyber napadi iz Kine smanjeni te su hakeri uklonili špijunske alate iz kompanija i državnih organizacija koje su špijunirali. No, u posljednje vrijeme ponovno su povećane hakerske aktivnosti te su hakeri nastavili napade s novih servera i ponovno su instalirali špijunske alate putem kojih se mogu ubaciti u računalne sustave bez da ih otkrije sigurnosni softver tih kompanija.

Prema izvještaju New York Timesa još nije poznato koje su organizacije i kompanije mete novih napada, no u Mandiantu kažu da je u velikom broju slučajeva riječ o istim kompanijama koje su napadali i špijunirali i ranije. Među poznatijim hakerskim napadima Jedinice 61398 jest i onaj iz 2009. kada su napali Coca-Colu koja se tada pripremala na preuzimanje jedne kineske kompanije, a dvije godine poslije napali su i sigurnosnu kompaniju RSA čijim se uslugama koriste američke obrambene agencije te su, zahvaljujući podacima kojih su se tada dokopali, uspjeli provaliti u računalne sustave Lockheed Martina.

Tijekom proteklih pet godina ovi su se hakeri dokopali velikog broja podataka povezanih s intelektualnim vlasništvom američkih kompanija – tajne nacrte proizvoda, planove proizvodnje, ugovore, dokumente s cijenama usluga i strategijama pregovaranja kompanija i brojne druge povjerljive informacije.

Rat špijunima i hakerima: Amerikanci će odgovoriti na cyber napade Kineza?

U posljednje vrijeme hakeri najviše ciljaju kompanije povezane s američkom električnom mrežom te neki sigurnosni stručnjaci upozoravaju da bi, u slučaju uspješnog napada na kritičnu infrastrukturu poput električnih mreža Amerikancima prijeti 'cyber Pearl Harbor'. Nakon informacija iz veljače kako kineski hakeri kojima upravlja vojska napadaju SAD, mnogi su vojni stručnjaci tada upozorili kako Amerika mora 'stati na kraj ovim napadima' i odgovoriti Kinezima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene