Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako se zaoštri situacija…

CYBER RAT Ruski i ukrajinski hakeri već počeli s napadima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Rusiji i Ukrajini postoji veliki broj opasnih bandi cyber kriminalaca i 'patriotskih hakera'.

Dok diplomati pokušavaju pronaći rješenje za velike probleme između Rusije i Ukrajine te žele poduzeti sve moguće mjere kako bi izbjegli vojni sukob između ovih zemalja, hakeri su već započeli cyber napade na neke internetske stranice u ovim zemljama, a Ukrajinci su optužili Ruse da su napali njihov telekomunikacijski sustav te da ometaju mobitele ukrajinskih parlamentarnih zastupnika.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni"

Trenutno još nisu zabilježeni neki opasniji cyber napadi te su dosadašnji napadi većinom usmjereni na internetske stranica na kojima se objavljuju propagandne poruke i slično – npr. jedna se ukrajinska hakerska grupa pohvalila kako je napala najmanje 40 internetskih stranica u Rusiji od početka sukoba (među inima, napali su i stranicu Russia Today na kojoj su riječi Rusi zamijenili s nacisti).

'Rusi su napali ukrajinski telekomunikacijski sustav'

Ipak, na BBC-u upozoravaju da, u slučaju pogoršanja situacije i vojnih sukoba, možemo očekivati sve veći broj cyber napada te napominju da i u Rusiji i Ukrajini postoji veliki broj opasnih bandi cyber kriminalaca i 'patriotskih hakera'. Jedan od problema cyber napada jest što je nekad teško pronaći i dokazati točan izvor jer napade na druge zemlje može pokrenuti vojska, ali i sami hakeri na svoju ruku.

'Ako Rusi uspiju nagovoriti svoje patriotske hakere na sudjelovanje u cyber ratu, oni bi mogli biti iznimno učinkoviti', komentirao je za BBC sigurnosni stručnjak Paul Rosenzweig, osnivač Red Branch Consultinga te je podsjetio na cyber aktivnosti Rusije tijekom sukoba u Gruziji kada su pokrenuti brojni DDoS napadi protiv internetskih stranica u toj zemlji te na napade na internetske servise koji su 2007. izazvali velike probleme u Estoniji.

Iako postoji opasnost od velikih i opasnih cyber napada koje mogu poduzeti grupe hakera koje uopće nisu povezane s vladama, odnosno vojskom sukobljenih zemalja, Rosenzweig napominje da će šteta od takvih napada ipak biti mala u odnosu na uništenja i tragediju koju bi mogao izazvati vojni sukob. 'Ne trebamo prenaglašavati važnost cyber sukoba' jer 'tenkovi pobjeđuju cyber-metke', zaključio je Rosenzweig.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene