Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smislio 13-godišnjak

Kakva aplikacija! Upozorava Izraelce kada polete rakete iz Gaze!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aplikacija obavještava korisnike iPhonea svaki put kada raketa iz Gaze poleti prema izraelskim gradovima te oni imaju između 15 sekundi i tri minute za pronalaženje skloništa

Zvuk obavijesti na iPhoneu za većinu korisnika znači da je stigao novi SMS, mail ili poruka na Facebooku ili Twitteru, a za Izraelce obavijest s iPhonea može – spasiti živote! Zahvaljujući aplikaciji Color Red, koju je smislio 13-godišnji Liron Bar, dok ju je (volonterski) napravio developer Kobi Snir, vlasnici iPhonea u Izraelu upozorenje o lansiranim raketama iz Gaze dobivaju direktno na ekrane svojih telefona.

Pročitajte i ovo Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu" Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

Ovo Izraelce štiti od palestinskih raketa!

Aplikacija je nazvana po izraelskom sustavu upozorenja od raketnih napada te korisnike upozorava na opasnost svaki put kada vladina javna sigurnosna mreža objavi zračnu uzbunu zbog opasnosti od raketiranja.

Na Huffington Postu kažu da, iako Izrael ima sofisticiran sustav zaštite od projektila i sustav zračne uzbune prilikom napada, ljudi koji se nalaze unutar prostorija ne čuju uvijek sirene (ako slušaju glazbu ili slično) te se ne stignu na vrijeme skloniti pa bi im u tome trebala pomoći ova aplikacija koja šalje zvučnu obavijest o opasnosti, dok se na ekranu telefona prikazuje vrijeme od kada je izdano upozorenje od napada.

Aplikacija se može podesiti tako da se dobiva upozorenje kada je izdana zračna uzbuna samo za određeno područje, a ona omogućuje i komentiranje i slanje poruka.

Izraelska vojska krenula u novu vrstu kampanje protiv Hamasa

Nakon upozorenja stanovnici napadnutih područja imaju jako malo vremena za reakciju i odlazak u sklonište – između 15 sekundi i tri minute tako da je svaka sekunda iznimno bitna pa bi Color Red aplikacija zaista mogla spasiti živote.

Osim ove aplikacije koja je namijenjena samo korisnicima iPhonea, Izraelcima je dostupna i aplikacija Secure Spaces (može se koristiti na iPhoneu i Androidu) koja donosi popis tzv. sigurnih zona poput skloništa i podzemnih garaža i koja na temelju GPS podataka i Googleovih karata korisnicima pokazuje gdje se nalaze njima najbliže sigurne zone.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene