Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kanadski su astronomi došli do otkrića prme ojem je kroz našu galaksiju prije 100 milijuna godina protutnjala neka druga galaksija ili masa tamne tvari.


Mliječna staza još uvijek se oporavlja od kozmičkog udara s manjom galaksijom koja se dogodila prije samo 100 milijuna godina. Kažemo samo, zato što je to prema kozmološkim kriterijima relativno nedavno.

Vezani članci Fanovi Od uzbuđenja slupale auto: Jurile kako bi upoznale košarkaša pa se malo zabile u zid Ptica na vlaku smrti (Foto: Screenshot/YouTube) Na vlaku smrti naletjela na pticu dok je jurila brzinom većom od 100 kilometara na sat

Ovaj je sudar uzrokovao nejednaku distribuciju zvijezda u našoj galaksiji, kao da je val prošao kroz nju. Astronomi tvrde kako nije nužno da je Mliječnom stazom prohujala neka druga, manja galaksija, već da je to mogla biti i velika jureća kugla tamne tvari.

>> Crna rupa u središtu Mliječne staze 'guta' asteroide

'Pronašli smo dokaze o bliskom susretu Mliječne staze s nekom manjom galaksijom ili masivnom strukturom tamne tvari što se dogodilo prije otprilike 100 milijuna godina', rekao je Larry Widrow, profesor na kanadskom sveučilištu Queen's University.

Otkriće se temelji na promatranju 300,000 zvijezda kraj Mliječne staze.

'Naš dio Mliječne staze još uvijek vibrira poput zvona nakon što u njega udarite', rekao je Brian Yanny, još jedan od zaslužnih za otkriće, no dodao je kako ne mogu sa sigurnošću reći s čime se naša galaksija sudarila.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.