Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tesla je to uspio ostvariti prije 100 godina, no u njegovo vrijeme to je bila daleka vizija, koju je hrvatski fizičar Marin Soljačić, po nekima Tesla našeg doba, uspio pretvoriti u proizvod koji će uskoro izaći na svjetsko tržište i promjeniti distribuciju električne energije iz temelja.


Za koju godinu više se nitko neće morati brinuti oko toga ima li punjač za napuniti prazni mobitel, jer će se oni moći puniti i bez žica, pišu mediji.

Vezani članci Boris Milošević Boris Milošević objašnjava zašto je ponosan zbog Tesle na kovanicama eura: "Hrvati su odabrali Srbina iz Hrvatske" Proslava rođendana (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Srbija na nogama nakon najave da će Tesla na hrvatski euro: "To je prisvajanje kulturnog naslijeđa"

Bezična struja nije novi koncept, nju je javno demonstrirao još prije sto godina Nikola Tesla, ali je ostala izvan komercijalne uporabe. Sada bi se to trebalo promijeniti, najavljuju iz kompanije WiTricity.

VELIKI USPJEH Zahvaljujući hrvatskom znanstveniku mobitele ćemo puniti BEŽIČNO!

"Izvršit ćemo prijenos struje bez ikakve žice", kazala je Katie Hall, jedna od šefica u WiTricityju, za CNN. "Uopće ne mogu zamisliti koliko će nam se životi tada promijeniti".

Tim profesora s MIT-a, na čelu s hrvatskim fizičarem Marinom Soljačićem, razvio je "rezonantni prijenos energije" gdje se prijenos ostvaruje uz pomoć predajne i prijemne zavojnice koje su rezonantne na istoj frekvenciji.

Skupina s MIT-a prva je uspjela tu tehniku demonstrirati 2007. što je dovelo do formiranja WiTricityja. Otad, kompanija je vodila nekoliko javnih demonstracija u kojima je koristila tehnologiju kako bi bežično napunila uređaje, primjerice mobilne telefone.

WiTricity i druge kompanije koje proizvode sličnu tehnologiju još uvijek pokušavaju naći učinkovit način za prijenos struje na većim razdaljinama. Bežični prijenos energije mogao bi vrlo brzo zamijeniti svijet kablova kada bi se problem prijenosa struje na većim distancama mogao lako premostiti. To ne samo da bi oslobodilo prostore mrskih kablova već bi i potencijalno moglo smanjiti onečišćenje.

I druge kompanije razvijaju bežični prijenos. Tako je Toyota u veljači najavila da je počela testirati bežičnu postaju za punjenje hibridnih automobila na kojoj bi se vozilo punilo na način da se zaustavi iznad punjača koji bi se nalazio na tlu.

"Djeca će nas pitati - 'zašto se to zove bežično'", kaže Hall. "Djeca koja će rasti za nekoliko godina nikada neće morati koristiti kabele za punjenje uređaja strujom." (B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook