Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbogom kabelima!

VELIKI USPJEH Zahvaljujući hrvatskom znanstveniku mobitele ćemo puniti BEŽIČNO!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marin Soljačić godinama razvija tehnologiju za bežični prijenos energije, a njegova kompanija WiTricity nedavno je predstavila i revolucionaran bežični punjač.

'Naš tim je uzbuđen što može predstaviti prvi bežični punjač koji radi na udaljenosti', izjavio je prilikom predstavljanja prvog bežičnog punjača za iPhone 5 izvršni direktor WiTricitya Eric Giler, a jedna od ključnih osoba ove kompanije koja je zaslužna za razvoj ove tehnologije je hrvatski znanstvenik Marin Soljačić, profesor na MIT-u. On već godinama radi na razvoju tehnologije za bežični prijenos energije te bi se, zahvaljujući njemu i ovoj kompaniji, u budućnosti mogli riješiti brojnih kabela s kojima punimo telefone, tablete,i brojne druge uređaje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imamo puno talentiranih učenika Uručeni Nagrada Soljačić i priznanja MZO učenicima za najbolji uspjeh na državnoj maturi Slika nije dostupna Marin Soljačić o obrazovanju "U Americi se u školama provode testovi, ali poanta nije da se testiraju učenici nego – škole"

Hrvatski fizičar Marin Soljačić dobitnik prestižne američke 'nagrade genijima'

Uređaj koji je WiTricity predstavio na ovogodišnjem CES-u sastoji se od baze za punjenje i posebne futrole koja je na početku dizajnirana za iPhone 5 i iPhone 5S. Baza za punjenje koja je povezana sa strujnom utičnicom može se staviti npr. ispod stola, dok se telefon (u futroli) stavi na stol i punjenje automatski počinje.

Tehnologija kao izvor energije koristi magnetski rezonator koji stvara jače magnetsko polje nego tipični indukcijski punjač, dok uređaji koji se spajaju na njega koriste rezonantni sklop koji se može podesiti na specifične frekvencije izvora napajanja. Zbog veličine iskoristivog rezonantnog polja, učinkovitost ovakvog prijenosa energije doseže i do 90 posto pa uređaji mogu biti i na većoj udaljenosti (do nekoliko metara).

WiTricity će u budućnosti licencirati ovu tehnologiju tako da će i druge kompanije moći razvijati vlastite bežične punjače za telefone, tablete i druge uređaje, a prije nekoliko godina čak je i Apple prijavio patent koji se oslanja na ovu tehnologiju tako da možemo očekivati predstavljanje iPhonea koji će se moći puniti bežično.

Na BusinessWireu kažu kako danas već postoje uređaji koje je moguće puniti bežično, no oni su prilično limitirani jer moraju biti postavljeni na točno određeno mjesto, odnosno podlogu za punjenje kako bi se napunila baterija.

Novi iPhone s hrvatskim potpisom?

Za razliku od takvih punjača, tehnologija WiTricitya ne zahtjeva postavljanje uređaja na točno određeno mjesto, već on samo mora biti u blizini baze za punjenje, a ona omogućava i punjenje više uređaja u isto vrijeme.

Tehnologija bežičnog prijenosa energije koju razvija hrvatski znanstvenik zainteresirala je i brojne velike kompanije poput Intela, Foxconna, Toyote pa i američku vojsku, a WiTricity u budućnosti namjerava predstaviti i AA baterije bazirane na ovoj tehnologiji koje će se moći puniti s udaljenosti.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene